Verhuur telescopen - klassieke lenzenkijkers


 


 

90mm Vixen lenzenkijker op robuuste (hoge) niet-gemotoriseerde equatoriale montering (hiervoor hebben de leden van onze jongerenkern voorrang, voor hen is de uitleen trouwens gratis)

Een "gouwe ouwe" (begin jaren '80): deze héél lange lenzenkijker is wellicht wat omslachtig voor het waarnemen van de iets grotere deepsky-objecten: door zijn grote brandpuntsafstand (1300mm) is het moeilijk om hier kleine vergrotingen (en dus grote beeldvelden) te halen.

Maar de kijker geeft opmerkelijk scherpe beelden, waar zelfs de meeste moderne lenzenkijkers niet kunnen aan tippen. Het is dus bij uitstek geschikt om de fijnere details op de Maan en de planeten te observeren! Maar met wat oefening en geduld kan je er ook zeker tal van "deep sky" objecten mee waarnemen (een diameter van 90mm is niet te versmaden...).

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

IMG_4573_resize.JPG

 


102mm lenzenkijker op lichte gemotoriseerde EQ5-montering (Twee exemplaren beschikbaar. Opgepast! Voor één ervan hebben de leden van onze jongerenkern voorrang, voor hen is de uitleen trouwens gratis)

Lenzenkijkers zijn bij uitstek geschikt voor het waarnemen van Maan, Zon (mits een veilige zonnefilter!) en planeten, maar bij een lensdiameter van 102mm staat deze ook goed zijn mannetje bij het waarnemen van iets zwakkere deepsky-objecten. En ook deze staat gemonteerd op een lichte equatoriale volgmontering, dus éénmaal u een object in beeld gekregen heeft zal het ook in beeld blijven staan (de motor compenseert voor de rotatie van de Aarde).
Met dank aan de Werkgroep Kijkerbouw van de VSRUG Armand Pien voor de bouw van de kijkerbuis trouwens!

Deze telescopen kunnen uitgeleend worden op een gemotoriseerde EQ5-montering, maar ook op een computergestuurde (zogenaamde "GoTo") versie van de EQ3.


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro) in combinatie met een gemotoriseerde EQ5-montering, of 60 euro/maand (waarborg 240 euro) in combinatie met een computergestuurde EQ3-montering.

 

127mm lenzenkijker op montering naar keus (127mm AR van Explore Scientific)

Hèt topmodel in ons aanbod lenzenkijkers, met zijn 127mm diameter vangt hij nog eens 60% méér licht op dan de 100mm-modellen. Dus naast Maan en planeten wordt hierbij ook het aanbod aan "deepsky-objecten" héél groot. Voor deze kijker kan u kiezen uit drie verschillende monteren (dat bepaalt dan ook de huurprijs):

  • een relatief lichte gemotoriseerde EQ5-montering
  • een robuuste gemotoriseerde EQ6-montering
  • diezelfde EQ6-montering maar dan met ingebouwde omputersturing ("GoTo")


Huurprijs: 60/70/80 euro/maand (waarborg: 240/280/320 euro).

127mm%20Explore%20Scientific%20EQ56-EQ6.jpg

 

 

 

100mm TAL-lenzenkijker op stevige niet-gemotoriseerde montering (mèt fijnregeling) - 2 exemplaren

TAL staat synoniem voor goede optiek op héél robuuste monteringen (de fabriek in Novosibirsk verdiende zijn sporen in Wereldoorlog II...). Een oerdegelijk toestel dus, met vlotte bediening en een soepel draaiende beweging van de telescoop via de fijnregelingen. Via een optionele tussenring kan men -via reflexcamera's- makkelijk foto's van de Maan maken (tussenringen beschikbaar voor Canon, Nikon, Sony en Pentax).
Net zoals de voorgaande kijker, is ook deze bij uitstek geschikt voor het waarnemen van Maan, Zon (mits een veilige zonnefilter!) en planeten, maar staat hij ook goed zijn mannetje bij het waarnemen van de iets zwakkere deepsky-objecten.


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro).

DSC_0493%20faded.jpg