Verhuur-dobsontelescopen


 


15cm Omegon Dobson "Advanced"

Het ideale instapmodel in deze categorie. Met zijn spiegeldiameter van 152mm is ie al een pak lichtsterker dan de klassieke "elfjes" (11cm-newtons) waarmee een ganse generatie amateur-astronomen gestart zijn (in de jaren '70-'80-'90), maar wel nog véél lichter en compacter als de andere modellen hieronder (de buis is 112cm lang en weeg 5,3 kilo - daar komt dan natuurlijk nog het ietwat omvangrijke onderstel bij).

Géén motorisatie noch computersturing. Maar zoals alle dobsons is het vooral een héél handig toestel dat razendsnel opgesteld en gebruiksklaar is, dus ideaal ook voor maar een uurtje tijd heeft (of bij korte opklaringen). Opvallend is ook de scherpstelling van héél goede kwaliteit, zeker in vergelijking met andere dobsons van deze afmeting.

Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro).

152mm Omegon DobsonCrayford-scherpstelling 152mm Dobson

 


30cm GSO Dobson (2 exemplaren)

Een grote en dus lichtsterke newton-kijker, geplaatst op een eenvoudig maar vlot bewegend dobson-onderstel. Ideaal om snel aan de slag te gaan, en uitermate geschikt om er zwakke objecten mee waar te nemen (de zogenaamde "deepsky"). Maar ook de Maan en de planeten zijn een lust voor het oog met dit instrument.


Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

 


25cm Skywatcher Flextube Dobson

Met zijn 250mm spiegeldiameter is deze kijker slechts iets minder lichtsterk als de GSO, maar door zijn inschuifbare constructie kan hij véél compacter opgeborgen worden. Ideaal dus voor wie een niet al te grote wagen heeft...


Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).


25cm DarkStar Dobson

Een dobson-telescoop van de eerste generatie: een krachtige 250mm newtonspiegel in een robuuste buis, op een vlot bewegende dobsonmontering. Uiterst gemakkelijk in gebruik, maar de telescoopbuis is wel relatief lang (160cm) waardoor hij misschien niet in elke wagen zal passen...


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro).