Verhuur - binoculairen


 


Grote 88mm binoculair op azimutale vorkmontering

- Vergeleken met een telescoop heeft een binoculair enkele uitgesproken voordelen: een ruimer beeldveld (want meestal gebruik je enkel kleine vergrotingen), een rechtopstaand beeld (telescopen geven een gespiegeld beeld) en vooral: waarnemen met beide ogen.
Nadeel is dan weer dat ze meestal "rechtdoor" kijken, en zeker bij het waarnemen richting het zenit (boven je hoofd) wordt dat héél belastend voor de nek en rug. Bovendien hebben verrekijkers meestal een relatief kleine lensdiameter, dus minder lichtsterkte.
Bij deze binoculair kijkt men echter onder een hoek van 90°, en bovendien bedraagt de lensdiameter al een héél respectabele 88mm.
Bovendien heeft ie -net zoals een telescoop- verwisselbare oculairen zodat u verschillende vergrotingen kan gebruiken (concreet: 20x, 26x en 32x). Een kleine zoekertelescoop maakt dat het extra makkelijk is om de hemelobjecten op te zoeken, terwijl de vorkmontering zorgt voor een vlotte en uitgebalanceerde beweging.
Een ideaal toestel om bij kleine en middelgrote vergrotingen de hemel af te speuren (zeker voor beginners die nog niet over de nodige hemelkennis beschikken): de grote nevels en sterrenhopen in de zomermelkweg, de spectaculaire objecten van de winterhemel (Zevengesternte, Orionnevel,...), maar nog zoveel meer. En tussendoor even de kraters op de Maan bekijken, de maantjes van Jupiter, of zelfs de ringen van Saturnus bij de grootste vergroting, zelfs al zijn deze objecten niet zijn grootste doelgroep.

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

 


Extreem grote 100 mm binoculair op azimutale vorkmontering

Mocht 88mm niet volstaan, dan kan u ook gaan voor 100mm! Beide lenzen zijn dus stuk voor stuk al even krachtig als de twee lenzenkijkers die we verhuren :-). Het toestel is voorzien van een 45°-inkijk, een ideaal compromis voor wie én hoog aan de hemel én lager boven de horizon wil waarnemen. De bijgeleverde oculairen zijn ook van uitzonderlijke kwaliteit (typische telescoopoculairen, 1,25" vatting), én geven vooral een comfortabel groot beeldveld => 25x vergroting (beeldveld 2,72°), 40x vergroting (beeldveld 1,65°) en 67x vergroting voor wie toch al wat details op Maan en planeten wil zien. Ook de originele zoeker van de verrekijker is vervangen door comfortabeler exemplaar (8x40).

Let wel: die grote diameter en lichtsterkte impliceert natuurlijk ook een groot gewicht: de binoculair zelf weegt 12,9 kg, en moet ongeveer één meter hoog getild worden op de vorkmontering (gelukkig is hij voorzien van een stevig handvat). Voor het transport wordt hij trouwens veilig en handig opgeborgen in een reiskoffer (op wieltjes!).

Huurprijs: 70 euro/maand (waarborg: 280 euro).