Verhuur - compacte (reis)toestellen


 


105mm Meade Maksutov-telescoop op compacte computergestuurde montering

Wellicht het allercompactste toestel uit ons aanbod (minder dan 20cm lang, 125mm buisdiameter)! Let wel: het is een "catadiopter" (spiegel/lens-combinatie), dus ondanks die héél korte bouw heeft hij toch een redelijk lange brandpuntsafstand (1470mm, een f/14-systeem voor de fotografen!). Daardoor zal je met deze kijker geen héél kleine vergrotingen (en de bijhorende grote beeldvelden) kunnen halen - in tegenstelling tot de andere compacte telescopen hieronder. Maar dat compenseert gedeeltelijk door de computergestuurde montering waarmee hij standaard verhuurd wordt, die een deel van het "karwei" (het vinden van de objecten!) vergemakkelijkt!

Deze kijker zal echter vooral uitblinken bij het waarnemen van Maan en planeten, maar met een spiegeldiameter van 105mm vangt hij ook genoeg licht op om tal van "deepsky" objecten te tonen (nevels, sterrenhopen, melkwegstelsels,...) - zo lang ze niet té groot zijn en dus nog in beeld passen...

Naar wens kan deze kijker ook verhuurd worden met een eenvoudige manuele montering (om helemaal lichtgewicht te gaan), maar standaard wordt hij verhuurd met een Skywatcher AZ-Merlin montering - voorzien van "GoTo" (dus mèt computersturing).

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

105mm%20Meade%20Maksutov.jpg

 


Compacte reistelescoop: 70 of 72mm ED-refractor (William Optics Megrez, TS Carbon,...) op ultralicht carbon-statief, met "Grab-and-Go" montering (Giro-Mini) - 2 exemplaren beschikbaar

Ideaal voor wie een héél compact en licht systeem wil, zonder op kwaliteit in te boeten. Op een donkere vakantiebestemming geeft deze kijker adembenemende beelden van grote stukken hemel (Melkweg!): het bijgeleverde 24mm oculair geeft hem een beeldveld van bijna 4° (8x de diameter van de Volle Maan!). Maar ook bij veel grotere vergrotingen blijft zo'n ED-refractor nog haarscherpe beelden leveren: een tweede oculair (7mm) geeft dan een vergroting van 62x zodat ook al de nodige details zichtbaar worden op Maan en planeten.
In combinatie met een ultralicht en compact fotostatief en een stevige maar soepele kop levert dit dé ideale reistelescoop.
U kan hem meenemen in het robuuste draagkoffertje, of in de valies of rugzak (maar dan wel stevig ingepakt in enkele strandlakens of handdoeken...).

Ook van deze combinatie zijn enkele exemplaren beschikbaar: een William Optics 72mm en een 70mm van Teleskop Service (carbon-buis).

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

P.S.: deze compacte kijkers kunnen naar wens ook gecombineerd worden met andere monteringen, gaande van een héél lichte manuele volgmontering (Sky-Watcher Avant AZ-EQ, of de iets robuustere Omegon EQ-300 - beide zonder meerprijs) een lichte computergestuurde montering (Sky-Watcher AZ-GTi, of de iets grotere Orion StarSeeker IV, beide aan te sturen via smartphone, +10 euro huur/40 euro waarborg) of een iets robuustere computergestuurde versie (Sky-Watcher AllView, +20 euro huur/80 euro waarborg).

72mm%20Megrez%20gemonteerd%2Bingepakt.jpg


80mm ED-lenzenkijker op vlotte azimutale montering (Vixen Porta II of gelijkaardig) - 3 exemplaren beschikbaar

Door hun constructie geven lenzenkijkers doorgaans scherpere én contrastrijkere beelden, maar vertonen ze lichte kleurfouten (rond sterren is dan een lichte kleurzweem te zien, typisch rood of blauwachtig). Traditioneel werd dit effect beperkt door héél lange telescopen te bouwen: de lenzen zijn dan minder gekromd, en vertonen minder kleurbreking. Een grote doorbraak kwam er de laatste jaren met de zogenaamde ED-lenzen (Extra low Dispersion): door gebruik te maken van speciale glassoorten kan men toch kortere (dus compactere) lenzenkijkers bouwen, waarvan dit één van de eerste betaalbare modellen was.

De kwaliteit is goed genoeg om relatief grote vergrotingen te halen (dus details op Maan en planeten), maar door zijn korte bouw kunnen ook opvallend lage vergrotingen gehaald worden - waardoor ook grote nevels en sterrenhopen binnen bereik komen (die normaal gezien met de verrekijker bekeken worden).

De montering is een héél soepel bewegende manuele versie, mèt fijnregelmechanisme

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

P.S.: ook deze compacte kijkers kunnen naar wens gecombineerd worden met andere monteringen, in dit geval een lichte computergestuurde montering (Sky-Watcher AZ-GTi, of de iets grotere Orion StarSeeker IV, beide aan te sturen via smartphone, +10 euro huur/40 euro waarborg) maar ook een iets robuustere computergestuurde versie (Sky-Watcher AllView, of een EQ3 met Synscan voor wie ook wat eenvoudige astrofotografie wil doen; +20 euro huur/80 euro waarborg).

IMG_20200701_114716_8.jpg


80mm Zenithstar-lenzenkijker van William Optics op vlotte azimutale montering ("Hercules")

Qua scherpte en contrast nèt één niveautje lager als de ED-kijker hierboven, maar wel duidelijk beter als de meer klassieke lenzenkijkers! Pas vanaf grotere vergrotingen (120x en meer) begint het beeld een beetje last te krijgen van kleurfout.

De kijker is héél compact, maar wel stevig gebouwd en voorzien van een vlot én nauwkeurig werkende scherpstelling. Het is een mooi compromis tussen de grotere (maar dus zwaardere en volumineuze) 100mm-lenzenkijkers en de héél compacte (maar daardoor ook minder krachtige) 70-72mm-versies. Zoals alle kijkers in onze verhuurformule wordt deze geleverd met een set kwalitatieve oculairen, maar deze leveren we standaard ook met een "luxe" 28mm oculair (één van die "upgrades" voor de grotere kijkers). Dat resulteert in een héél groot en helder beeldveld, ideaal om ook de grotere nevels en sterrenhopen waar te nemen (bvb in de Zomermelkweg, of 's winters rond Orion of de Stier) - objecten die vaak te groot zijn om in krachtiger kijkers te passen. Maar tegelijk kan met deze kijker ook probleemloos hogere vergrotingen aan, dus ook Maan en planeten kunnen aan bod komen!

De montering is een héél soepel bewegende manuele versie, mèt fijnregelmechanisme, geplaatst op een héél stevig onderstel (van een EQ6-montering!).

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro)

P.S.: ook deze compacte kijker kan naar wens gecombineerd worden met andere monteringen, in dit geval een lichte computergestuurde montering (Sky-Watcher AZ-GTi, +10 euro huur/40 euro waarborg) maar vooral een iets robuustere computergestuurde versie (Sky-Watcher AllView, +20 euro huur/80 euro waarborg).

.IMG_20200711_143602_0.jpg