Verhuur telescopen - inleiding


 


Een (serieuze) telescoop aanschaffen doe je niet zomaar! In de ideale wereld zou je een dergelijk kostbaar instrument eerst enkele nachtjes willen testen, maar dat is economisch niet echt haalbaar...
Anderen willen graag wel even een telescoop voor de vakantieperiode, maar hebben daarbuiten geen tijd om het toestel te gebruiken of geen plaats om hem op te slaan!
En door het succes en de kracht van de moderne digitale camera's, willen veel amateurs ook profiteren van de vaak donkere vakantiehemel om wat fraaie plaatjes te schieten. Daarom hebben we ook enkele compacte en lichte volgmonteringen in aanbieding, ideaal om langer belichte opnames te maken met groothoek-/standaard-/ of korte telelens (zonder dat de sterren streepjes worden door de rotatie van de Aarde...).

Daarom biedt Volkssterrenwacht MIRA een aantal instrumenten te huur aan. De verhuurperiode bedraagt telkens één maand, de kostprijs varieert natuurlijk in functie van het gekozen instrument (OPGEPAST: we hebben geen Bancontact op MIRA, dus betaling -waarborg én huur- steeds in cash.)
Alle instrumenten zijn voorzien van een ruime set accessoires: oculairen, barlow, zoeker,... Onderaan deze pagina kan u per toestel een korte gebruiksaanwijzing downloaden.

Lees ook alvast de huurvoorwaarden en het contract, en neem vooral contact op met ons (02/269.12.80, info@mira.be) om een toestel te reserveren!

En hou er rekening mee dat we bij elke uitleenbeurt al gauw 1h-1h30m bezig zijn: uitleg over het monteren van het gekozen toestel, het gebruik ervan, wat u er mag van verwachten in de gekozen periode, en natuurlijk ook wat administratie. U krijgt dus als het ware een stoomcursus telescoopgebruik!

En voor meer achtergrondinformatie betreffende telescopen en verrekijkers voor beginnende waarnemers verwijzen we graag naar onze Astroclub-lezingen over het onderwerp, op ons Youtube-kanaal.

 

Enkele tips voor absolute beginners:

Hou er rekening mee dat een telescoop geen computer is: als u een object wil waarnemen doorheen de telescoop (Maan, planeten, nevels, sterrenhopen,...) dan dient u die objecten ook zelf te kunnen vinden. Een minimale kennis van de sterrenhemel is dus wel een vereiste.
Daarom kunnen we u een aantal hulpmiddelen aanbevelen:
- een draaibare sterrenkaart ("planisfeer") is echt wel een aanrader om de hemel te leren kennen. Op MIRA verkopen we de bekende versies van Rob Walrecht, zowel voor onze locatie als voor de meeste vakantiebestemmingen (afhankelijk van de uitvoering variëren de prijzen van €10 tot €15).
- het boek "Kijk Omhoog" is natuurlijk dé ideale handleiding
- sterrenkaartjes maken kan u op de PC (o.a. met de gratis software Stellarium of "Carte du Ciel"), op smartphones of tablets kan het o.a. met het uitmuntende SkySafari (ook voor Android).

Extra accessoires:

Alle telescopen zijn voorzien van een volwaardige set accessoires, van hoge kwaliteit (zoeker, oculairen, vaak ook een barlow en een maanfilter).
Wie wil kan echter ook een kleine "upgrade" bijbestellen:

  • een groothoekoculair: typisch een 28mm of een 35mm. De combinatie van kleine vergroting en het extra groot beeldveld maakt dat het voor beginners extra makkelijk wordt om objecten te vinden.
  • of een deepsky-filter: mirakels bestaan niet in de sterrenkunde, maar deze filters helpen het contrast tussen de objecten te verhogen. Helpt bij sterke lichtvervuiling, maar ook op donkere locaties zijn ze nuttig.
  • informeer ook gerust of fotografie door de gekozen telescoop haalbaar is, en of we de juiste tussenring beschikbaar hebben voor uw DSLR-camera.

Huurprijs: telkens 10 euro/maand (waarborg: 40 euro).