International Astronomical Union 1919 - 2019: 100 Years Under One Sky


Dit jaar hield de IAU (Internationale Astronomische Unie) van 11 tot 13 april haar congres in het Paleis der Academiën te Brussel. Het was een speciale editie, deze eerbiedwaardige vereniging bestaat dit jaar immers juist 100 jaar.

 

IAU100.jpg

 

Ik had het genoegen om op zaterdag 13 april deel te nemen aan het congres. Het was immers de dag die speciaal voorbehouden was voor de amateur-astronoom.

Het was een verrijkende, maar ook een vermoeiende dag. alleen al in de voormiddag kwamen niet minder dan negen sprekers aan het woord. Na een korte inleiding en verwelkoming door voorzitster Ewine van Dishoeck, die in 2017 ook aanwezig was op de viering van het vijftigjarige jubileum van MIRA, kwamen tal van boeiende en zeer actuele onderwerpen aan bod. Tussenkomsten waren er over de aangebrachte herstellingen aan de Hubble-telescoop, over het ontstaan van onze Melkweg, over de speurtocht naar exoplaneten of naar kleinere objecten in ons sterrenstelsel. Ook zwarte gaten en zwaartekrachtgolven waren uiteraard aan de orde van de dag.

De aanwezigen werden intussen ook vergast op tal van prachtige foto's, het resultaat van nachtelijke fotografie. Ook de kwetsbaarheid van onze kleine planeet Aarde en de impact erop van onze menselijke activiteiten kwamen 'becijferd' aan bod.

Uiteraard gingen verschillende sprekers ook uitgebreid in op de onmisbare samenwerking tussen professionele en amateur-astronomen. Na de lunch kwam dit onderwerp in parallelle groepsgesprekken ook ruim aan bod.

De koffiepauze en lunch vonden plaats in een aanpalende ruimte, waar een geslaagde expositie te bekijken was over 100 jaar astronomie. Keurige panelen en foto's waren er met veel deskundigheid opgesteld.

Aan het eind van deze mooie dag werd er 'Under One Sky' getoast op de honderdjarige. Wij wensen inderdaad de IAU nog een lang en vruchtbaar bestaan toe!   

Conclusie: een zeer geslaagd jubileumcongres in Brussel. Met dank aan de organisatoren.

Wat de bijdrage van Volkssterrenwacht MIRA betrof aan deze dag, die ontbrak niet, maar situeerde zich 's avonds op het Agoraplein in het hartje van Brussel, vlak bij de Grote Markt. Daar werden verschillende telescopen opgesteld voor een waarnemingsavond, aangeboden aan alle geïnteresseerden en ook aan alle toevallige voorbijgangers. 

Achteraan in de programmabrochure van de IAU werden de congresleden uitgenodigd om het congres niet te beëindigen zonder een bezoek aan de sterrenkijkstand van MIRA.

MIRA%20op%20IAU100.jpg

 

Meer info over het programma: https://www.iau-100.org/programme-brussels-event.

Meer dan 9 uur opnamen van het congres zijn te bekijken via deze bijdrage op YouTube.

 

Tekst: Emiel Beyens

13 april 2019

2019-04-13%20MIRA%20sterrenkijken%20Brussel022.JPG