2020-02 Ken je klassiekers: Arecibo-radioboodschap


Onderwerp

Arecibo-radioboodschap

 

Beeld

Arecibo%20message_0.jpg

Copyright: SETI Institute

 

Technische gegevens

Object: Arecibo-radioboodschap

Datum verzending: 16 november 1974

Afzender: Arecibo Observatory, Puerto Rico

Adres bestemmeling: E.T. - Hercules Sterrenbolhoop – M13

Duur verzending: 25.000 jaar (ongeveer!)

 

Korte beschrijving

Bovenstaande afbeelding doet misschien denken aan een mooie kindertekening, maar niets is minder waar en de betekenis ervan is iets ingewikkelder…

Het is de grafische weergave van een radioboodschap die op 16 november 1974 vanuit het Arecibo Observatory de ruimte werd ingestuurd, richting bolhoop M13, zowat 25.000 lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Hercules. De radioboodschap zal er dus 25.000 jaar over doen om ergens te worden ontvangen en pas evenveel jaren later kunnen we hier een antwoord verwachten, op voorwaarde natuurlijk dat intelligente aliens de bits en bytes kunnen ontcijferen en dat wij - onze afstammelingen - hier nog zijn!

 

Kijk hier voor de bijhorende afbeelding.

 

Het Arecibo Observatory werd in 1963 gebouwd in Puerto Rico, onder de verantwoordelijkheid van het National Astronomy and Ionosphere Center, beheerd door de Cornell University voor de US Science Foundation. Met een 350 meter brede reflectorschijf en een reikwijdte van 8 hectare, was die radioradar toen de grootste ter wereld. De telescoop werd gebruikt voor radioastronomie binnen ons zonnestelsel. Na aanpassingswerken wilde men bij de heropening in 1974, een project lanceren dat zou tonen waartoe de wetenschap in staat was en dat tegelijkertijd jongeren warm zou maken voor astronomie.

Er werd een radioboodschap ontworpen die het visitekaartje van de mensheid moest zijn voor buitenaards intelligent leven. De boodschap bestaat uit 1679 bits, een binaire code verdeeld over 73 lijnen met 23 karakters op elke lijn. Deze indeling maakt het mogelijk om bij decodering de inhoud van ons 'visitekaartje' duidelijk te maken. Van boven naar onder 'leest' men dan volgende onderdelen: ons getallenstelsel 1 tot 10; de bouwstenen van ons erfelijk DNA; de formules van de koolhydraten en basen in de nucleotiden van DNA; de grafische voorstelling van de mensheid, van ons zonnestelsel en van de Arecibo-radiotelescoop.

De verzending gebeurde op een frequentie van 2380 MHz via de Frequency Mode radiogolven en duurde 3 minuten, elke seconde werd een bit uitgestuurd.

Eenmaal ontcijferd ziet de boodschap er als volgt uit:

 

Arecibo_Message.jpg
                                          Copyright: phl.upr.edu

 

De ontwerpers van ons kosmisch visitekaartje waren Frank Drake en Carl Sagan, toen beide werkzaam in het Arecibo Observatory. Frank Drake kennen de meesten wel van de Drake Equation, een formule waarmee berekend wordt op hoeveel planeten buitenaards leven mogelijks aanwezig is. Carl Sagan is vooral bekend van de televisiereeks Cosmos uit de jaren 1980, waarmee hij de interesse voor astronomie aanwakkerde bij het grote publiek. Nadien werd hij vooral bekend door zijn werk bij het SETI Instituut (Search for Extraterrestrial Intelligence), dat zich toespitst op het zoeken naar buitenaards leven, voornamelijk door gebruik te maken van de Arecibo-radiotelescoop.

In 2018 vond men dat het tijd was voor een moderner visitekaartje en werd een wedstrijd gelanceerd voor scholen en universiteiten. Er werd gekozen om een beroep te doen op kinderen en jongeren, omdat zij de wereld vanuit een ander standpunt bekijken dan wetenschappers en, opnieuw, om hen warm te maken voor de astronomie. Vorig jaar werden de laureaten geselecteerd nadat zij eerst enkele raadsels en puzzels moesten oplossen en dit jaar zullen teams van een tiental studenten negen maanden de tijd krijgen om een ontwerp uit te werken. De winnende boodschap zal nadien misschien worden uitgestuurd naar een nog nader te bepalen bestemming.

Benieuwd of deze 'rappel' zal worden beantwoord… Stay tunded!

 

Links op het internet

http://www.naic.edu/

https://www.newscientist.com/article/dn18417-earth-calling-a-short-history-of-radio-messages-to-et/?ignored=irrelevant

https://www.seti.org/seti-institute/project/details/broadcasting-message

https://www.vox.com/future-perfect/2019/2/21/18224984/arecibo-message-aliens-kids-contest-seti-meti-extraterrestrial

 

Tekst: Martine De Wit, 25/03/2020