Sven De Rijcke: Op zoek naar het donkere universum met ESA's ruimtetelescoop Euclid


28 juni 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Op 1 juli 2023 werd de ruimtetelescoop Euclid gelanceerd, een onderzoeksmissie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De missie heeft als doel de geometrie van het heelal in kaart te brengen, vandaar de naam van de ruimtetelescoop die verwijst naar de Oudgriekse wiskundige Euclides, grondlegger van de meetkunde.

De bedoeling is ook om beter zicht te krijgen op donkere materie en donkere energie als belangrijke spelers wat betreft de evolutie en vorm van het heelal en het verfijnen van de beginvoorwaarden van het heelal. Daar immers werd de kiem gelegd voor de huidige structuren ervan.

 

Euclid nutshell

Copyright afbeelding: ESA Euclid in a nutshell

 

Over dit bijzondere ruimtevaartproject komt Sven De Rijcke spreken op MIRA. Sven De Rijcke is professor aan het departement fysica en sterrenkunde aan de UGent en voert onderzoek naar de oorsprong en evolutie van sterrenstelsels, waarbij hij gespecialiseerd is in de relatie tussen dwerg elliptische sterrenstelsels en donkere materie.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

We zitten in de periode met de langste dagen en de kortste nachten: voor het klassieke sterrenkijken achter een telescoop onder een donkere sterrenhemel is het dus niet de beste tijd van het jaar. Het wordt donker, maar pas vanaf 23h30 kunnen we beginnen aan het zoeken van enige opvallende objecten van de zomersterrenhemel. De zomerdriehoek staat mooi te pronken boven de oostelijke horizon. We zouden zeker eens kunnen zoeken naar de beroemde bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hercules.

Maar beginnen doen we dus met zonnewaarnemingen. Tot ruim 21h30 staat de Zon hoog genoeg om er met onze telescopen naar te kunnen kijken. Aan de rand van de zonneschijf zijn protuberansen te zien, op de schijf zelf zonnevlekken.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie