HistoRik: Vergeten helden

2018-01 HistoRik over ... James Cook

Captain James Cook (1728-1779)

We blijven nog even in dezelfde periode van Paul Godin uit de vorige episode van ‘Vergeten Helden’ en dus ook in de wereld van de ontdekkingsreizen. In die tijd waren ontdekkingsreizen wetenschappelijke expedities die zowel op gebied van geografie als op gebied van geodesie van fundamenteel belang waren. En binnen het domein van reizen, expedities en ontdekkingen is James Cook zeker weten een iconisch figuur.

Captainjamescookportrait

Van de boerderij naar de koopvaardij


2017-04 HistoRik over ... Louis Godin

Louis Godin (1704-1760)

De naam Louis Godin zegt de meeste lezers misschien niet veel. En als je de naam opzoekt, verwijst men altijd naar zijn geodetische expeditie naar Peru en Ecuador, soms ook naar zijn functie als directeur van het Zeemacht Observatorium in Cadiz, Spanje. In beide gevallen gaat het om activiteiten buiten Frankrijk.

De jaren in Parijs


2017-03 HistoRik over ... Camille Flammarion

Camille Flammarion (1842-1925)

De Fransman Camille Flammarion is een bekende persoon vanwege de vele boeken die hij geschreven heeft, maar wat weten we eigenlijk over zijn werk en zijn leven? Wellicht niet veel, hoog tijd dus om deze merkwaardige wetenschapper wat beter te leren kennen.

In de Engelssprekende landen wordt Flammarion tegenwoordig al wel eens de Victoriaanse Carl Sagan genoemd wegens zijn popularisering van sterrenkunde.

Camille_Flammarion_by_Eugène_Pirou


2017-02 HistoRik over ... Anders Celsius

Anders Celsius (1701-1744)

Celsius is dan wel niet een vergeten persoon in de klassieke zin van het woord, want zijn naam gebruiken we dagelijks. Minder bekend is dat Anders Celsius eigenlijk astronoom en hoogleraar was.

Een familie van astronomen


2017-01 HistoRik over ... Gottfried Wilhelm Leibniz

Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)

Gottfried werd geboren in Leipzig in het jaar 1646. Zijn vader Friedrich was professor aan de universiteit van Leipzig, had als familienaam Leibnütz, en stierf in 1652 toen Gottfried nog maar zes jaar oud was. Zijn moeder Katharina diende vanaf dat moment de zorg voor de opvoeding van twee kinderen op zich te nemen.

Gottfried_Wilhelm_Leibniz_c1700Gottfried Wilhelm LeibnizInhoud syndiceren