Astro-toerisme

Kaali, een meteoorkraterveld op het Estse eiland Saaremaa

Estland (Eesti) is de meest noordelijke, en kleinste (45227 km2, 1,3 miljoen inwoners in 2015) van de drie Baltische staten. Het is een voornamelijk vlak land aan de oostelijke
Oostzee. Ten noorden ligt de Golf van Finland, ten oosten grenst het aan Rusland, en ten zuiden aan Letland. Kaali ligt op het eiland Saaremaa, dat vanuit de Estse hoofdstad Tallinn bereikbaar is per wagen of bus (waarvan 7 km op de veerboot), en per vliegtuig.

Estland


De Jantar Mantar van Delhi

Tijdens mijn reis door India bezocht ik drie 18de eeuwse observatoria met een overwegend stenen instrumentarium in openlucht. Deze antieke Indische sterrenwachten waren voor mij - samen met de Lonar‑meteoorkrater - de aanleiding om India te bezoeken.
In dit en een volgend artikel worden de twee best bewaarde van deze observatoria besproken.

De Jantar Mantar van Delhi ligt ten zuidzuidwesten van Connaught Place, tussen Sansad Marg en Tolstoy Marg, nabij het verkeersdrukke centrum van de stad.


Te bezoeken: Parque de las Ciencias

Waar, wat en hoe?


MICROCOSM, het bezoekerscentrum van CERN

cernview.thumbnailIn 1993 en 1994 trokken we met een groep medewerkers van Mira op sterrenkunde-kamp naar de Franse Jura; het dorpje Chapelle-des-Bois meer bepaald. Gezien de landelijke aard van het plaatsje waren de ontspanningsmogelijkheden nogal beperkt, en werd op een goede dag besloten een bezoek te brengen aan 'Microcosm', de permanente tentoonstelling van het kernfysica-onderzoekscentrum CERN (Centre d'Etudes et de Recherches Nucléaires).Inhoud syndiceren