Sterrenkunde

Enkele markante feiten uit een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart: de jaren 2000-2017

Een halve eeuw MIRA staat ook voor heel wat markante feiten in de loop van ruim een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart.

Hier deel 3 over de jaren 2000-2017.

De jaren 2000


Een nieuw soort gravitatiegolven ontdekt

Op 16 oktober viel er andermaal ophefmakend nieuws te rapen over de gravitatiegolven die reeds door Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie voorspeld waren. Over gravitatiegolven verscheen reeds vroeger een artikel op onze website.

Gravitatiegolven_0.thumbnail


Het experiment van Miller-Urey ook nu nog actueel?

Is het mogelijk dat leven is ontstaan uit chemische reacties van eenvoudige levenloze anorganische moleculen?

Charles Darwin

De idee werd reeds geopperd door Charles Darwin. Dit blijkt uit een brief van 1 februari 1871 aan zijn goede vriend Joseph Dalton Hooker en waarin hij stelde: “… we could conceive in some warm little pond, with all sorts of ammonia and phosphoric salts, light, heat, electricity present, that a protein compound was chemically formed, ready to undergo still more complex changes…”.


Enkele markante feiten uit een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart: de jaren 1980-1990

Een halve eeuw MIRA staat ook voor heel wat markante feiten in de loop van ruim een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart.

Hier deel 2 over de jaren 1980-1990.

De jaren 1980


Van het begin van het heelal tot het leven van vandaag

Een wetenschappelijk Genesisverhaal.

Het begin

bigbang_expansion.thumbnail


Enkele markante feiten uit een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart: de jaren 1960-1970

Een halve eeuw MIRA staat ook voor heel wat markante feiten in de loop van ruim een halve eeuw sterrenkunde en ruimtevaart.

Hier deel 1 over de jaren 1960 en 1970.

De jaren 1960

De "golden sixties"…


Big Bang, het begin van ons Heelal?

Was de Big Bang het begin van ons heelal? Is er wel een begin geweest aan het heelal? Allemaal vragen die op Volkssterrenwacht MIRA regelmatig aan bod komen bij rondleidingen, vragen die veel mensen boeien en vooral intrigeren.

Scheppingsverhalen


De Maan en de Ramadan

Onlangs begon terug de Ramadan, en ook op MIRA krijgen we daaromtrent elk jaar wel een paar telefoontjes van benieuwde en/of bezorgde moslims.

Voor ons is het natuurlijk een uiterst interessant onderwerp: in onze eigen seculiere maatschappij weet nauwelijks iemand nog dat bvb. de Paasdatum bepaald wordt door de Maan, maar in de Islam is die relatie nog springlevend. Of niet?? In de praktijk bestaat er ook bij hen de nodige verwarring…

Maankalender:


Sterrenkunde en nationale vlaggen, een populaire combinatie!

Als totale voetbal-analfabeet ging de huidige Brazilië-heisa nogal aan mij voorbij. Na één van de vele verjaardagsfeestjes op MIRA (een steeds succesvollere formule overigens!) kon ik er echter niet aan ontsnappen, aangezien de jarige immers prominent een Braziliaanse vlag -in de Belgische kleuren- cadeau kreeg. Maar de astronoom in mij kreeg toch de bovenhand, en voor de kinderen er goed acht in hadden kregen ze uitleg over de vele sterretjes op de vlag…


Waarom we op 22 december toch nog moeten werken... De wereld vergaat NIET op 21 december!

Doemdenkers, catastrofe-theorieën, pseudo-wetenschappen,... het is van alle tijden. Je zou verwachten dat dit soort onzin in onze moderne maatschappij met goed opgeleide mensen steeds minder aandacht zou trekken, maar de opkomst van het internet en aanverwante communicatiemiddelen zorgden er juist voor dat de meest idiote beweringen direct massaal aanhangers kunnen krijgen.Inhoud syndiceren