Mira

De MIRA digitale nieuwsbrief ziet het levenslicht!

Na twintig jaargangen is ons geliefde tijdschrift MIRA Ceti toe aan een nieuw leven.


Op zoek naar een origineel cadeau voor de feesten?

Al eens gedacht aan een cadeaubon van MIRA?

 • Lidmaatschap MIRA


  Er zijn verschillende formules mogelijk, gaande van een "halve prijs" lidmaatschap voor één persoon (20 euro) tot een volwaardig familie-lidmaatschap (45 euro) voor alle speciale activiteiten op MIRA (waarnemingsavonden, Astroclub-met-Frank-Deboosere, lezingen,...).
  Een jaar lang de toegang tot de hemel aanbieden, is dat geen droomcadeau?

 • Cadeau-bon Astroclub met Frank Deboosere


 • Cursus jongeren in krokusvakantie

  In 2017 worden er opnieuw twee cursussen voor jongeren georganiseerd, de formule voor de zomervakantie blijft naar goede gewoonte dezelfde van altijd: voorlaatste week van augustus.
  De eerste editie vindt gewoonlijk plaats in de week van de paasvakantie waarin niet paasmaandag valt (zodat we vijf volle dagen er stevig tegenaan kunnen gaan), maar dit jaar zal de cursus plaatsvinden in de krokusvakantie: van maandag 27 februari tot vrijdag 3 maart.

  Meer informatie op de pagina's van de jongerencursus.


  Opgepast: wegenwerken Grimbergen (+ werken parking 12/9-20/9)

  Zoals we al eerder schreven zullen we nog tot 2018 hinder ondervinden van de werken aan en rond de twee grote Steenwegen in het centrum van Grimbergen (N202 = Brusselse Steenweg, en N211 = Wolvertemsesteenweg).
  Op dit ogenblik (september 2016) is het die eerste die onderbroken is, bezoekers die uit de richting Vilvoorde of Meise (en de A12) komen hebben er dus geen last van. Enkel wie van Brussel of de Brusselse Ring komt moet eventjes omrijden.
  Meer info op de website van Wegen en Verkeer.


  StardustForBowie, Mira in the eye of a Cyclone...

  (scroll omlaag voor een Nederlandstalige versie...)
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Stardust for Bowie.

  Bliksemschicht Bowie Stellarium 3 images stitched met lijntjes_0_0Stardust for Bowie: first draft...


  Drie nieuwe posters te koop...

  Netjes op tijd voor de cadeautjesperiode hebben we drie nieuwe fabelachtige astro-posters van topfotograaf Karel Teuwen in aanbieding.

  M31poster100x70cm
  Orion&Rosettenevel_50x70cm_0

  De grote versie (Andromedanevel, 100x70 cm) staat te koop aan 10 euro/stuk, de twee kleinere (Orionnevel en Rosettenevel, 50x70 cm) gaan dan weer de deur uit voor nauwelijks 5 euro/stuk.


  Kijk omhoog! Ideaal boek voor alle waarnemers, beginners zowel als gevorderden

  Hoera, er is een boreling in boekenland die meer dan de moeite waard is: "Kijk omhoog".

  Kijk omhoog cover_0.thumbnail


  Oplossingen Vragenzoektocht Bos op Stelten.

  Op 25 oktober stond de MIRA Jeugdkern met een stand in het Prinsenbos ter gelegenheid van Bos op Stelten.
  Wie meedeed aan de vragenzoektocht kan onderaan dit bericht de antwoorden vinden.

  We lanceerden waterraketten en hadden enkele interessante experimenten mee. (Vooral de Wiebelmeter viel in de smaak, zie foto's) Jammer genoeg konden we geen zonnewaarnemingen doen aangezien de Zon niet door de wolken wou komen. Ondertussen wel vele sprookjesfiguren zien voorbij wandelen...


  Lezing Steven Lowette was weer eens héél boeiend!

  Het was een druk weekend op MIRA: op vrijdag onze maandelijkse "Astroclub met Frank Deboosere" mèt een kraakheldere waarnemingsavond nadien, op maandagochtend was er natuurlijk de maansverduistering, maar op zaterdag was er ook een fel gesmaakte lezing over het CERN en de zoektocht naar fundamentele deeltjes...

  Een vijftigtal geïnteresseerden werden vergast op een opvallend vlotte en begrijpbare lezing, over een nochtans niet zo makkelijk onderwerp!


  Voorstelling project "Sterren schitteren voor iedereen"

  Vorige vrijdag -11 september- kwam Jean-Pierre Grootaerd het project Sterren schitteren voor iedereen voorstellen op MIRA, project waarvan hij de grote bezieler is.
  Het is een internationaal (ook Nederland en Duitsland zijn betrokken) project om handige telescopen te bouwen en te schenken aan scholen en andere instellingen voor bijzonder onderwijs, mèt begeleiding door sterrenkunde-verenigingen.  Inhoud syndiceren