Ruimtevlucht Frank De Winne voorspoedig van start gegaan

Mooi volgens plan is op woensdag 27 mei om 12.34 uur (onze tijd) vanaf de Baikonoer Kosmodroom in Kazachtstan onze landgenoot Frank De Winne met een Russische Soyuz-raket gelanceerd op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord bevinden zich naast ESA-astronaut De Winne ook de Russische kosmonaut Roman Romanenko en astronaut Robert Thirsk van het Canadian Space Agency.

Normaal gezien heeft de Soyuz TM-15 tegen vrijdagmiddag (29 mei) ISS ingehaald en kan begonnen worden aan het aankoppelingsmanoeuvre. De ‘docking’ is voorzien om 14.36 uur (onze tijd).

Eens de drie bemanningsleden van de Soyuz zich aan boord van ISS bevinden zullen zij samen met Gennady Padalka (Rusland), Michael Barratt (VS) en Koichi Wakata (Japan) voor het eerst deel uitmaken van een zeskoppige bezetting van ISS. Voortaan kan dus meer dan hoofdzakelijk onderhoudswerk uitgevoerd worden, van dan af zal ISS zijn waarde (moeten) kunnen bewijzen.

Het is voor Frank De Winne het begin van een zes maanden durend avontuur in de ruimte. Via onze webstek proberen wij geregeld nieuws te brengen over hetgeen er aan boord van ISS zo’n kleine vierhonderd kilometer boven ons hoofd allemaal voor belangwekkends plaatsvindt.

Wie de lancering nog eens opnieuw wil beleven kan o.a. terecht op de website van het VRT-nieuws www.deredactie.be.

Wie graag nog eens de enthousiaste reacties van op Volkssterrenwacht MIRA tijdens en na de lancering mee beleeft vindt een sfeerverslag op de website van De Standaard, met dank aan Belga Video voor het beeldmateriaal.

Meer informatie over Frank De Winne en de OasISS-missie op ESA OasISS Mission

Bron: ESA News / deredactie.be / De Standaard