Good old Hubble krijgt laatste onderhoudsbeurt

Update 12/05/2009

De lancering van Space Shuttle Atlantis vanop het Kennedy Space Center in Florida is volgens plan verlopen. Normaal komt Atlantis in de loop van woensdag bij de Hubble Space Telescope aan, in de tussentijd controleren de astronauten of het hitteschild bij de lancering niet beschadigd werd en of alle onderdelen en instrumentarium normaal functioneren met het oog op het verdere normale verloop van de ruimtevlucht.

Het verdere verloop van missie STS-125 is te volgen via de webstek van de NASA.

Nieuwsbericht 11/05/2009

Als alles volgens plan verloopt wordt het ruimteveer Atlantis maandag 11 mei om 20.01 uur (onze tijd) gelanceerd naar de Hubble Space Telescope voor een finale onderhoudsbeurt. Via deze link kan de aftelling live gevolgd worden, de lancering zelf is te zien op NASA Television.

Servicing Mission 4 (SM4) is de vierde en tevens allerlaatste onderhoudsbeurt die de Hubble-telescoop ondergaat, daarna is het over en out. Geen nood: dankzij een aantal technische ingrepen (nieuwe gyroscopen, batterijen, updates van de computersoftware en een verbeterd isolatiedeken om alle toestellen aan boord beter te beschermen tegen de barre omstandigheden in de ruimte) zal Hubble zonder ongelukken minstens tot het jaar 2014 operationeel kunnen blijven. Bovendien worden er een aantal hoogtechnologische instrumenten geïnstalleerd van een nieuwere generatie dan degene die nu aan boord zijn, zodat terecht mag gesteld worden dat Hubble voor zijn laatste vijf jaren actieve dienst beter dan ooit zal presteren. Wij wachten vol ongeduld op de rijke oogst nieuwe beelden uit alle hoeken van het heelal.

Om via een interactieve animatie kennis te maken met o.a. alle instrumenten aan boord en het team astronauten dat deze ruimtevlucht zal realiseren kan je hier terecht.

Bron: http://www.nasa.gov/