Discovery vertrokken naar het ISS met de laatste zonnepanelen

Beeld: NASABeeld: NASA
Bij het vallen van de nacht op 15 maart, bij ons was het toen reeds na middernacht de dag erop, vertrok Space Shuttle Discovery met bijna een maand vertraging dan toch naar het ISS ruimtestation. Aan boord bevindt zich de S6 truss, het laatste stuk van de grote balk van het ISS met 2 zonnepanelen.

Met deze laatste toevoeging zal de grote truss nu helemaal "af" zijn en zal het ISS met een piekvermogen van 264 kilowatt genoeg energie hebben voor de laatste nog geplande toevoegingen en de vele nog te installeren wetenschappelijke experimenten, waar het tenslotte allemaal om te doen is..
Genoeg energie ook voor de belangrijke uitbreiding van de vaste bemanning tot 6 personen, waarvan de eerste shift trouwens onder leiding van onze landgenoot Frank De Winne zal staan.

Ook mee met deze vlucht is een recyclagesysteem voor afvalwater -met name urine- dat het waterverbruik van het ISS drastisch moet verminderen. Na 2010 zullen er immers geen Space Shuttles meer aanmeren en alle water moet dan door Russische of Europese onbemande ruimtetuigen aangevoerd worden. Het gerecycleerde water is drinkbaar, maar zal in de eerste plaats voor sanitaire en technische toepassingen gebruikt worden.

Chris Van den Bossche