Belgische mode verovert zelfs de ruimte

Niet dat we er in astronomische kringen zo goed van op de hoogte zijn, maar het label "Belgische mode" blijkt in de wereld van lifestyle en fashion borg te staan voor kwaliteit. Wat we wel met stelligheid kunnen zeggen is dat Frank De Winne tijdens zijn komende ruimtelucht een T-shirt zal dragen dat niet alleen erg fraai oogt, maar waar bovendien ook nog een mooi verhaal aan vastzit.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA schreef in september van dit jaar een wedstrijd uit voor kinderen van 6 tot 12 jaar om een T-shirt te ontwerpen voor Frank De Winne. Onze landgenoot zal dit T-shirt dragen tijdens de zes maanden die hij aan boord van het internationale ruimtestation ISS zal doorbrengen.

De wedstrijd was een groot succes, want er kwamen bij de ESA op korte tijd meer dan tweeduizend ontwerpen binnen uit veel verschillende landen. Uit die ganse stapel werden drie winnaars gekozen, waaronder heel terecht de toen nog achtjarige maar intussen negenjarige Iman Bouwens uit De Haan.

De tekening van Iman stelt het ISS voor boven onze blauwe planeet. Een stuk van de Aarde is gehuld in het duister, en de op de scheiding tussen dag en nacht prijken de gouden sterren van de Europese vlag. Het zijn evenwel maar elf sterren, terwijl een Europese vlag normaal gezien twaalf sterren telt. Waar is die twaalfde ster dan gebleven? De pientere Iman gaf op deze vraag het volgende mooie antwoord: "De twaalfde ster is Frank De Winne."

Ook Imans klasgenoten delen in de vreugde, want tijdens de vlucht van Frank De Winne zal bij een van de overtochten van het ISS radiocontact gemaakt worden. Gedurende een aantal minuten zal het jonge volkje dan een babbeltje kunnen maken met astronaut Frank die zowat vierhonderd kilometer boven het aardoppervlak overgevlogen komt en hem met een boel ongetwijfeld interessante vragen overstelpen.

Via deze link krijg je de reportage op het VRT-nieuws te zien waarin Iman zelf uitleg geeft bij haar winnende creatie. En let op: Wim De Vilder heeft het aan het begin van het fragment helemaal fout, want Iman is pas verjaard en net negen geworden. Het bewijs zie je op bijgaande foto waar we de jarige zien met haar winnend ontwerp en bij de zelfgebakken verjaardagscake. Het cijfer is wel degelijk 9 en niet 6. En als Iman er zo opgewekt uitziet is dat ook een beetje omdat ze blij is met het boek dat speciaal voor haar gesigneerd werd door een andere beroemde Frank die over het heelal een heel leuk boek geschreven heeft. Nogmaals proficiat, Iman!

Bron: www.esa.int