Gereedschapstas ISS misschien zichtbaar boven België?

Tijdens een EVA (een "ruimtewandeling") vorige week verloor astronaute Heidemarie Stefanyshyn-Piper haar gereedschapskist, nadat een toestel om de scharnieren in te smeren was ontploft. Sindsdien vliegt het pakket ook in een baan rond de Aarde, vergelijkbaar met de baan van ISS zelf.
De volgende dagen komt het -net als ISS zelf- elke avond boven de Belgische horizon. En wanneer het relatief kleine object dan door de Zon beschenen wordt weerkaatst het genoeg licht om met een verrekijker of eventueel een kleine telescoop zichtbaar te worden.
Daarvoor moet men natuurlijk exact weten waar en wanneer het zichtbaar is, en daarvoor verwijzen we graag door naar de uitmuntende website Spaceweather, waar men een aparte pagina heeft opgezet voor de berekeningen (de pagina heeft helaas zo veel succes, dat u nogal wat geduld nodig heeft om er op te geraken...).

Indien dit niet lukt, dan kijkt u ondertussen natuurlijk naar ISS zelf: met alle nieuwe onderdelen die er het voorbije jaar werden aangehangen, is het nu echt wel een héél opvallend object geworden, helderder dan de helderste sterren (en minstens vergelijkbaar met de planeet Jupiter). De volgende avonden is hij in principe telkens bij twee opeenvolgende passages zichtbaar (zie Heavens-Above voor voorspellingen).