Gammaflits met blote oog zichtbaar. Update: filmpje van de flits!

Woensdagmorgen 19 maart rond 07.00 uur Belgische tijd ontdekte de NASA satelliet SWIFT een gamma-ray uitbarsting. Dit is niet zo uitzonderlijk want gamma-ray burst of uitbarstingen worden wel meer ontdekt. Tot soms enkele per dag. Het uitzonderlijke aan deze flits is echter dat hij met het blote oog moet zichtbaar geweest zijn!

Update: Een kleine Chileense telescoop die specifiek opgezet is visuele waarnemingen te doen in hetzelfde gebied als de SWIFT-satelliet heeft heeft deze flits waargenomen en bevestigt daarmee dat deze flits zo helder was dat ze met het bloto oog kon worden waargenomen!

Gamma-ray uitbarstingen zijn de flitsen die onstaan wanneer een superzware ster ineen stort en een zwart gat vormt. Ook het samensmelten van twee neutronensterren kunnen gammaflitsen veroorzaken. Dit zijn gebeurtenissen die met zeer veel geweld gepaard gaan. Deze flits gebeurde op zeven miljard lichtjaar afstand. Het ineenstorten van deze zware ster is dus ook 7 miljard jaar geleden gebeurd. Dit is ongeveer de helft van de leeftijd van het heelal.

Het moet een zeer energieke en geweldadige dood van een zware ster zijn opdat de visuele flits zelfs met het blote oog te zien was. Het spijtige is dat men (momenteel) geen bewijs heeft van deze heldere flits want er zijn geen meldingen gekend dat iemand dit heeft opgemerkt. Wellicht zullen er in de nabije toekomst wel meldingen komen van sterrenkundigen die toevallig rond die periode foto's hebben genomen van het gebied waarin zich deze gebeurtenis voordeed.

Bron : New York Times