Maansverduistering 3-4 maart

Hét astronomische topmoment van 2007 wordt waarschijnlijk wel de maansverduistering tijdens de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 maart. Mooi tijdens het weekend, met een hoogstaande maan,... als de weergoden ons nu ook nog gunstig gezind zijn dan zitten alle omstandigheden mee om er een mooi schouwspel van te maken.

In Vlaanderen profiteren we trouwens van deze gelegenheid om de jaarlijkse Sterrenkijkdag te organiseren en daaraan gekoppeld de Nacht van de Duisternis. Op tientallen plaatsen in het land kan u terecht bij een lokale sterrenkundeclub of -amateur, en op nog véél meer plaatsen voor andere nacht-activiteiten georganiseerd door milieu-verenigingen en aanverwanten.

MIRA zelf zal die dag geopend zijn (zie onze activiteitenkalender) in de namiddag (14-148h, voor waarnemingen van de Zon) en natuurlijk vooral de avond+nacht (20h-3h).

De eclips zelf duurt van 22h30m wintertijd tot 2h11m, maar hierover kan u meer lezen op onze maansverduisteringspagina waar ook de webcast zal te zien zijn.

WEBCAST: want ook wie zelf niet naar MIRA kan komen, kan eventueel toch het fenomeen live volgen vanop MIRA.

Meer dan tien jaar geleden was MIRA de allereerste om een dergelijke service te kunnen aanbieden, ondertussen heeft de technologie ervoor gezorgd dat er telkens heel wat aanbieders zijn. Dus indien het in België mocht bewolkt zijn dan kunnen wij kijken hoe het in het buitenland verloopt (en omgekeerd natuurlijk). Bij onze collega's van het Nederlandse Kennislink is een overzichtelijke lijst van aanbieders te vinden. Veel kijkplezier...