Nieuwe aftelling voor Atlantis

Na lang uitstel is Space Shuttle Atlantis weer helemaal klaar om het Europees ruimtelab Columbus naar het ruimtestation ISS te brengen. Lancering is gepland op 7 februari, 14u45 lokale tijd (20u45 onze tijd)

De Atlantis bemanning arriveert op Kennedy Space Center: Beeld: NASADe Atlantis bemanning arriveert op Kennedy Space Center: Beeld: NASA

Normaal had Atlantis reeds op 6 december moeten gelanceerd worden maar een slecht contact in een sensor die een te laag brandstofpeil moet detecteren gooide roet in het eten. Twee lanceerpogingen werden afgelast.
NASA besloot om voldoende tijd te maken om het probleem te zoeken en te verhelpen.

Een connector die door de wand van de brandstoftank gaat bleek de oorzaak te zijn. Door de intense koude van de vloeibare waterstof gaven de pinnen slecht contact. De draden werden gesoldeerd. Hiervoor moest een stuk isolatieschuim van de tank weggehaald en weer gerepareerd worden.

Laten we duimen dat alles nu goed gaat. Dezelfde behandeling wordt nu ook toegepast op de andere brandstoftanks voor toekomstige vluchten. Normaal heeft deze vertraging geen invloed op de volgende Shuttle-vluchten. De volgende vlucht zal volgens schema reeds in maart plaatsvinden.

Er is nu net weer een zichtbaarheidsperiode van het ISS en de Space Shuttle aangebroken. Helaas kunnen we de Shuttle niet zien op de lanceerdag maar wel de dag erna, 8 februari om 19:20. De volledige tabel met zichtbaarheden voor Brussel vind je op de NASA website