Een jonge planeet rond de ster TW Hydrae

Wetenschappers onder leiding van Johnny Setiawan van het Max Planck-instituut voor Sterrenkunde in Heidelberg ontdekten een planeet rond de ster TW Hydrae in het sterrenbeeld ‘Waterslang’. Dat meldt Nature in zijn nummer van 3 januari.

De onderzoekers hebben de planeet niet zelf gezien. Ze leiden het bestaan ervan af uit de bewegingen van de ster die veroorzaakt worden door de omwenteling van de planeet rond de moederster. De nieuwe planeet kreeg de naam TW Hya b en is een echte kolos. Ze is tien keer zo zwaar als Jupiter.

De wetenschap ging er al eerder van uit dat planeten uit stof en gassen van ontstaan die zich rond een ster bevinden. De ster TW Hydrae is echter relatief jong, ongeveer 10 miljoen jaar , en bevindt zich op ongeveer 180 lichtjaren van de Aarde. De onderzoekers leiden hieruit af dat planeten dus binnen deze korte tijdspanne kunnen ontstaan. Over de wijze waarop het wordingsproces concreet verloopt, bestaat echter nog controverse. De jacht op jonge planeten is nu geopend.

Meer info op de website van het Max Planck-instituut voor Sterrenkunde in Heidelberg

Bericht: Tom Severs