Hubble vindt een dubbele Einstein ring

De Hubble space telescoop heeft een nog nooit voorheen gezien optisch verschijnsel waargenomen. Een paar heldere ringen die mooi in elkaar schijnen te liggen. Een beetje zoals de roos van een dartsblok.
Wanneer twee sterrenstelsels exact in elkaar optische lijn liggen zal het licht van het achterste stelsel door het voorste afgebogen worden en een ring vormen rond het voorste stelsel. Dit effect noemt men een "Einstein ring". Nu wil het lukken dat er nog een ver derde stelsel in deze optische lijn ligt zodat er zich een tweede ring rond het eerste stelsel vormt. Dit is dus een dubbele einstein ring. Een fenomeen nog nooit waargenomen. De ontdekkers zijn een international team van het Sloan Lens Advanced Camera for Surveys (SLACS) program. Volgens hun hebben zij de jackpot getroffen omdat de kans zeer klein is om zulk een optisch fenomeen te ontdekken. Het sterrenstelsel op de voorgrond is 3 miljard lichtjaar hier vandaan terwijl de andere twee respectievelijk 6 en 11 miljard lichtjaar weg staan.
Deze verbazingwekkende ontdekking kan de onderzoekers veel leren over de donkere materie waar men nog weinig over weet. De donkere materie is immers niet verborgen door dit lenseffect.

Verdere info zie : spacetelescope.com

Tekst door Hubert Hautecler