Update: Marsvuurwerk op 30 januari gaat niet door

De kleine planetoïde 2007 WD5 blijft de astronomische wereld in de ban houden maar de kogel is nu definitief door de kerk: Er komt zo goed als zeker geen inslag van een planetoïde op Mars.

Onzekerheidszone 2007 WD5 (bron:NASA)Onzekerheidszone 2007 WD5 (bron:NASA)

De evolutie van de baanberekening verliep nochtans gunstig voor een inslag, tot 5 januari bleef Mars binnen de onzekerheidsellips liggen. Sinds 9 januari echter verandert de meest waarschijnlijke baan nog nauwelijks en is de onzekerheid zodanig gekrompen dat Mars er nu net buiten ligt. De kans op inslag wordt nu nog op 1/10000 geschat, zo goed als onbestaande. De hoogste inslagkans was 1 op 25, volgens de berekeningen van 28 december.

Een passage op ongeveer 26000 km langs Mars op 30 januari zal zeker een grote invloed hebben op de baan van 2007 WD5. Een passage "voorlangs" de Rode planeet veroorzaakt een afremmende zwaartekrachtsslinger. De baan van de planetoïde zal daardoor elliptischer worden en de Aardbaan blijven kruisen. Alleen al daardoor is het de moeite waard om dit intrigerende ruimtesteentje zolang mogelijk te blijven volgen.

Verder nieuws kunt u volgen op de website van het NASA Near Earth Objects programma.