2009 wordt het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde

2009 werd op 19 december 2007 door de algemene vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot "Internationaal Jaar van de Sterrenkunde". Hiermee wil de VN het belang van de astronomische wetenschap onderstrepen. Tegelijk wil de VN de toegang tot praktische en theoretische sterrenkunde promoten.

2009 werd gekozen om de 400ste verjaardag te herdenken van de eerste waarnemingen met een telescoop door de vermaarde wetenschapper Galilieo Galilei. Galilieo ontdekte ondermeer 4 manen van Jupiter, bergen en kraters op de Maan en zonnevlekken. Dankzij zijn waarnemingen werd ook het heliocentrisch model van ons zonnestelsel van Copernicus bevestigd. Galileo plaveide de weg naar de moderne wetenschap.

Vandaag speuren telescopen op Aarde en in de ruimte non-stop de hemel af. Inderdaad, sterrenkunde is ontegensprekelijk één van de meest moderne en dynamische wetenschappen waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest geavanceerde technologieën en gesofistikeerde technieken.

De resolutie van de VN werd ingediend door Italië, het thuisland van Galileo. De organisatie van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde is in handen van de ‘International Astronomical Union’ en de ‘UNESCO’

Voor meer informatie over het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde kan je surfen naar http://www.astronomy2009.org/.

Tom Severs