Lancering Atlantis uitgesteld

NASA technici bij de Space Shuttle brandstoftankNASA technici bij de Space Shuttle brandstoftank
De lancering van het ruimteveer Atlantis is met minstens 24 uur uitgesteld. Het vertrek was gepland voor vanavond, maar er dook een probleem op bij enkele sensoren op de brandstoftanken tijdens het vullen.
Als er geen verdere vertragingen meer komen, vertrekt Atlantis morgenavond om 22u09 Belgische tijd vanop Cape Canaveral. De shuttle moet Columbus, de Europese bijdrage aan het ruimtestation, naar het ISS brengen en installeren.
Indien Atlantis niet voor 14 december gelanceerd is, stelt NASA het vertrek zowieso uit tot begin januari. Officiëel vreest men dat de Shuttle teveel warmte zou opnemen tussen 14 december en 2 januari. Officieus wordt aangenomen dat NASA een verblijf van de Shuttle in de ruimte tijdens de jaarovergang vermijdt omdat ze niet zeker weten of de computersystemen dit aankunnen.

Update 27-12-2007
De lancering van Atlantis is verder uitgesteld tot minstens 10 januari.
Vandaag is een meeting van NASA managers om te beslissen over de lanceerdatum en de plannen om het brandstofsensor systeem te herstellen. Tests wezen uit dat de storing ligt bij de doorvoer van de draden in de tank, waar de temperatuur overgaat van kamertemperatuur naar -253°C. Om deze te bereiken moet een deel van het isolatieschuim weggehaald worden en nadien weer hersteld. Meer details op de NASA website