Saturnus wordt bedekt door de Maan, 2 maart

Op de vroege ochtend van vrijdag 2 maart wordt de planeet Saturnus bedekt door de bijna volle maan. De bedekking is overal in België waarneembaar, en bovendien ook in Oost- en Noord-Europa. De zuidelijke grens van de bedekking loopt trouwens door Frankrijk: in Rouen, Orleans, Lyon, Cannes e.a. zal men de planeet rakelings langs en achter de onderkant van de Maan zien schuiven.

Hier in België zal omstreeks 3u38m plaatselijke tijd de Maan langzaam voor Saturnus beginnen schuiven. Eerst verdwijnt de noordkant van de planeet, anderhalve minuut later is Saturnus volledig achter de Maan verdwenen. Vanaf 4u03m begint het ringensysteem van Saturnus dan weer van achter de Maan uit te piepen, en 3 minuten later is de planeet weer volledig zichtbaar. Om de paar jaar is er wel een Saturnusbedekking te zien: de vorige in België waren op 16 april 2002 maar vooral op 1 december en 3 november 2001 en iets verder terug in de tijd op 12 november 1997. Een aantal ervan kon u trouwens ook live volgen op de website van MIRA, zoals die van 1997 (link naar een mpg-filmpje ervan).

Met de verrekijker zal u tot korte tijd voor de bedekking Saturnus nog kunnen volgen, als een helder puntje vlak naast (linksonder van) de Maan. Met een iets krachtiger telescoop (het gebeurt immers bij een héél heldere maanfase, één dag voor de Volle Maan en maansverduistering) zal het mogelijk zijn om de planeet letterlijk stukje bij beetje te zien verdwijnen en 25 minuten later terug te zien verschijnen.

Volgende tijdstippen gelden voor Grimbergen. Voor andere waarnemingsplaatsen in Vlaanderen is de afwijking echter niet zo groot.

INTREDE: Begin: 03u38m29s, Einde: 03u40m01s

UITTREDE: BEGIN: ring: 04u03m06s, planeet: 04u03m52s EINDE: ring: 04u05m32s, planeet: 04u06m17s

Artikel: Hans Coeckelberghs