Discovery klaar voor 23 oktober

NASA maakte gisteren bekend dat het ruimteveer Discovery op 23 oktober toch zou gelanceerd worden. De laatste dagen werd de vertrekdatum onzeker omdat er mogelijk problemen waren met het hitteschild. Een onafhankelijk team van experten had aanbevolen om deze gedeeltelijk te vervangen, maar de NASA-leiding volgt hun argumenten dus niet.

Het hitteschild moet voorkomen dat het veer tijdens de terugkeer in de atmosfeer te snel opwarmt en vormt de zwakke plek van de shuttle. In 2003 verongelukte de Columbia bij de terugkeer in de dampkring van de Aarde door een deftect aan het hitteschild en ook bij latere missies waren er problemen, die gelukkig door de astronauten zelf konden worden opgelost.

De missie (STS-120) is de 23ste vlucht naar het ISS door de shuttle. De astronauten zullen een module instaleren die verschillende laboratoriumruimten met elkaar verbindt.
Voor de tweede keer in de geschiedenis heeft het ruimteveer een vrouwlijke gezagvoerder, nl. Pamela A. Melroy. Voor haar is het al de derde keer dat ze het ISS bezoekt, de vorige keren was ze pilote van de shutlle.