Mira heeft een staart!

Als je naar deze foto kijkt, zul je denken dat je een komeet ziet. Niets is minder waar! Het is de ster Mira waarnaar ook onze volkssterrenwacht Mira werd genoemd, die zo snel door de ruimte suist dat ze een lange uitgerekte staart achter zich laat.

Mira, ‘wondermooi’ in het Latijn, is al meer dan 400 jaar het favoriete hemelobject van menig waarnemer. Toch is het de eerste keer dat deze staart werd waargenomen. De foto werd dan ook genomen door de Galaxy Evolution Explorer satelliet van de NASA (of kortweg "GALEX").

De staart is ruim 13 lichtjaren lang, of ongeveer 20.000 maal de gemiddelde afstand van Pluto tot de Zon.

Miljarden jaren geleden was Mira te vergelijken met onze Zon zoals we die vandaag kennen. Nu is Mira is een oudere gigantische variabele rode ster geworden die geregeld trilt, haar buitenste lagen opblaast en oplicht waardoor ze met het blote oog zichtbaar is.

Dankzij de Galex weten we nu ook dat ze gigantische hoeveelheden materiaal in de ruimte achterlaat die door haar snelheid de vorm krijgt van een lang uitgerekte staart. Mira zal wellicht verder materiaal blijven verliezen om uiteindelijk te evolueren tot een witte dwergster.

Over Galex
De Nasa-website
Over deze ontdekking

Artikel: Tom Severs