Tweede demotie voor ex-planeet Pluto - niet langer de zwaarste dwergplaneet

De ontdekking in 2005 van een object in de Kuipergordel met een grotere diameter dan Pluto was het begin van een discussie die vorig jaar leidde tot een nieuwe definitie van het begrip "planeet", deze nieuwe definitie had als gevolg dat Pluto niet langer beschouwd kon worden als een planeet, maar als het voornaamste voorbeeld van een nieuwe klasse "dwergplaneten". Zelfs die status is Pluto nu kwijt.

Nu kondigen astronomen aan dat ze er in geslaagd zijn de massa te meten van het nieuwe object, dat ondertussen "Eris" gedoopt werd, naar de griekse godin van de tweedracht. Dit deden ze met behulp van het recent ontdekte maantje dat rond deze dwergplaneet draait (het maantje werd "Dysnomia" gedoopt, naar de dochter van Eris, de demoon van de wetteloosheid).

Door zeer nauwkeurig de baan van dit maantje te meten, konden ze vaststellen dat Eris maar liefst 27% zwaarder is dan Pluto, vroeger was reeds vastgesteld dat Eris, met een diameter van 2400 km ruim 100 km groter was was dan Pluto.

Ondertussen blijft men nieuwe dwergplaneten ontdekken aan de buitenranden van ons zonnestelsel en is het niet ondenkbaar dat er in de toekomst nog grotere dwergplaneten ontdekt worden. Het zou dus kunnen dat voor Eris de titel "Voornaamste dwergplaneet" een kort leven beschoren blijkt.

Bronnen: