Fraaie samenstand tussen Venus en de Plejaden

Klik op de foto voor een grotere weergaveKlik op de foto voor een grotere weergave De helderste planeet (Venus) en de helderste sterrenhoop aan de noordelijke hemel (de Plejaden, ook het Zevengesternte of M45 geheten): als die vlak bij elkaar staan levert dit gegarandeerd prachtige beelden op. Met het blote oog is de combinatie al fraai te zien, maar in een verrekijker is het eigenlijk nog het mooist.

Al enkele maanden domineert Venus de (westelijke) avondhemel: het is zonder enige twijfel de helderste "ster" aan de hemel (zelfs Jupiter -nu aan de ochtendhemel- kan hier niet aan tippen). En de volgende weken zal dit enkel maar spectaculairder worden: dan wordt ze helderder én staat ze verder van de Zon (en is dus later op de avond te zien). Op dit ogenblik gaat de planeet immers omstreeks 23h30 onder, maar in mei zal dit nog meer dan een uur later worden.

De laatste weken vertoefde de heldere planeet in het sterrenbeeld Ram, maar nu gaat ze stilaan naar de Stier en passeert heirbij de Plejaden, zonder twijfel de mooiste sterrenhoop aan de noordelijke hemel. De foto hiernaast werd genomen op de avond van 10 april, toen stond de planeet op ongeveer 3° van het centrum van de sterrenhoop. Maar nog tot en met dit weekend is de samenstand nog redelijk "nauw". Venus zal dan stilaan links van de sterrenhoop komen te staan, terwijl ze er nu netjes onder staat.