Dag van de Wetenschap

27/11/2016 - 18:00

MIRA open van 10 tot 18 uur

Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap.

Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

Uiteraard neemt ook Volkssterrenwacht MIRA vol enthousiasme deel aan dit initiatief van de Vlaamse Overheid.

En mogen we jou trouwens uitnodigen om deel te nemen aan het massa-experiment van dit jaar: Hoe evenwichtig ben jij?
Het betreft een onderzoek naar de levensstijl van de Vlaming dat loopt in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.

MIRA presenteert...

Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Ons instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op...

Er is ook een weerstation op het terras en nog een boel andere instrumenten, over de werking ervan komen de bezoekers alles aan de weet dankzij de vele enthousiaste medewerkers van MIRA.
In de gebouwen van de volkssterrenwacht staan talrijke maquettes en experimenten opgesteld naast het vele tentoonstellingsmateriaal en multimedia-opstellingen. Via deze link krijg je al een idee van hetgeen je op MIRA te wachten staat.

Speciaal voor de Dag van de Wetenschap worden er, verspreid over de ganse dag, een aantal workshops en demonstraties gegeven bij de bewegingsexperimenten in onze tentoonstellingszaal en leggen we een link naar de wereld van de sterrenkunde.

Word weerspecialist dankzij je computer en het internet

Om 11.30 u en om 14.30 u houdt Marcel De Valck, vrijwillige medewerker op MIRA, een lezing over de schier oneindige mogelijkheden die het internet aan de geïnteresseerde amateur te bieden heeft bij de zoektocht naar bruikbare informatie over het weer. Na de lezing zal je beschikken over een puike lijst met websites waar voortaan ook jij het beste kan vinden van wat er over het weer en weersvoorspelling op het internet te vinden is.

Op verkenning in de magische wereld van de radiocommunicatie

Ook dit jaar is de radioamateurclub van Grimbergen ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap present op MIRA met een indrukwekkende stand. De bezoekers kunnen kennismaken met hoe radiocommunicatie concreet tot stand komt via enkele eenvoudige principes en gesofisticeerde technologie.

Openingsuren en toegangsprijs

MIRA is open van 10 tot 18 uur en net zoals op de gewone zondagen doorheen het jaar bedraagt de toegang € 3,00 voor al wie ouder is dan 10 jaar en is het gratis voor wie jonger is :-)

Meer info over de Dag van de Wetenschap: www.dagvandewetenschap.be.

En nog even graag jouw mening a.u.b.

We zouden het fijn vinden mocht je nog even de tijd vinden om deze online enquête in te vullen i.v.m. de Dag van de Wetenschap. Alvast dank voor je medewerking!