Alle brilletjes uitverkocht? Neem een vergiet mee naar school!

Bent u leerkracht en heeft u geen eclipsbrilletjes meer kunnen vinden voor uw klas? Geen paniek: hier een handige tip (U gratis aangeboden door Volkssterrenwacht MIRA :-))
=> haal in de keuken een vergiet en gebruik dat als "eclips-projector" (ook wie geen leerkracht is kan deze tip gebruiken natuurlijk).

De vele gaatjes in een vergiet (maar ook bvb. een ruw gevlochten strohoed kan dienst doen) fungeren elk als een soort van "camera obscura" of projectiegaatje, die stuk voor stuk een beeldje van de Zon zullen projecteren. Hou het keukengerei mooi loodrecht op de richting naar de Zon, en leg een groot blad wit papier op de grond. Op het papier zal u normaal gezien tientallen ronde lichtvlekjes zien, maar tijdens de eclips zullen het allemaal fraaie sikkeltjes zijn: een duidelijk weergave van de vorm van de verduisterde Zon!
Gratis en voor niets, perfect veilig, en zowat gans de klas kan meekijken (en nadien kan u er de aardappelen mee afgieten...)! De afstand tussen vergiet en blad zal variëren, afhankelijk van de grootte van de gaatjes, hun onderlinge afstand, de helderheid van het zonlicht (kraakhelder of lichtjes bewolkt?): even experimenteren is dus de boodschap. Maar ergens tussen de 50 en 100cm zal meestal wel werken...

Google maar eens op eclips + vergiet of eclipse + colander en U zal tientallen fraaie afbeeldingen vinden van dergelijke "eclipsvergieten"!

Een kleine tip echter: probeer zoveel mogelijk schaduw te creëren rond het projectiesysteem, het zal het contrast enkel ten goede komen (maar het vergiet moet vanzelfsprekend wel in de Zon staan...).

En wie creatief wil zijn kan nog héél wat andere mogelijkheden uitproberen!

"MIRA" geschreven in eclips-sikkeltjes"MIRA" geschreven in eclips-sikkeltjes

En ook onder het dichte bladerdek van een boom zijn eclips-sikkeltjes zichtbaar...En ook onder het dichte bladerdek van een boom zijn eclips-sikkeltjes zichtbaar...