Komeet Lovejoy al makkelijk met de verrekijker te zien...

Update 2015-01-13: vanavond schatten we de helderheid van de komeet om magnitude 4.4 (met een "klassieke" 7x50 verrekijker), maar door de sluierwolken was het niet haalbaar met het blote oog.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

We hebben er een tijdje moeten op wachten (en enkele teleurstellingen moeten verbijten, zoals ISON in het najaar van 2013), maar nu hebben we eindelijk weer een mooie komeet aan de hemel.
Lovejoy C/2014 Q2 is de volledige naam, de vijfde komeet reeds ontdekt door de ervaren Australische amateur Terry Lovejoy.

Sinds eind december klimt hij hoog genoeg aan de hemel om vanuit België zichtbaar te zijn, en tegelijk werd hij ook helder genoeg om vlot met de verrekijker gevonden te worden (en op donkere locaties zelfs met het blote oog de laatste week).
Met onderstaand zoekkaartje is het makkelijk om Lovejoy op te zoeken (best aan de avondhemel, hoewel hij tot laat op de nacht te zien is), niet zo ver van de Plejaden (de mooiste sterrenhoop aan onze hemel) en de heldere ster Aldebaran in de Stier.

Zoekkaartje voor komeet Lovejoy, januari 2014Zoekkaartje voor komeet Lovejoy, januari 2014

Naar verwachting zal de komeet omstreeks 10-15 januari op zijn helderst zijn, maar toch nog zeker tot een eind in februari met de verrekijker te zien zijn. Maar hou er rekening mee dat we eind januari/begin februari de Maan terug te kampen hebben met storend maanlicht (Volle Maan op 3-4 februari)!

Roland Oeyen, één van onze actieve vrijwilligers, maakte er deze fraaie animatie" van (helaas met veel overtrekkende sluierwolken), waarop -over twee uur tijd- de beweging van de komeet tussen de sterren mooi te zien is...