Venus stilaan zichtbaar aan de avondhemel

Vanaf nu kunnen we 's avonds stilaan uitkijken naar de planeet Venus! De eerste weken nog ietwat verscholen in de schemering (dus een kraakheldere hemel is vereist), maar week na week verwijdert ze zich van de Zon...

  • Begin januari gaat ze iets na 18h onder (1h15m na de Zon), dus best waarnemen omstreeks 17h30m-17h45m.

  • Midden januari is dat al opgeschoven tot iets voor 19h, dus dan kan u best kijken zo omstreeks 17h45m-18h30m.

  • En eind januari duikt ze pas onder de horizon omstreeks 19h40m (al 2 uur na de Zon!), dus dan kan u zeker proberen tussen pakweg 18h15m en 19h15m.

  • Hoewel ze in deze periode dus steevast in de schemering dient opgezocht te worden, is de planeet wel zo helder dat ze ook daar makkelijk opvalt. Een vrij uitzicht op de zuidwestelijke horizon is wel een vereiste.

    Venus is nu stilaan zichtbaar aan de zuidwestelijke avondhemel, zo helder dat ze zelfs in de schemering duidelijk opvalt!Venus is nu stilaan zichtbaar aan de zuidwestelijke avondhemel, zo helder dat ze zelfs in de schemering duidelijk opvalt!

    De heldere planeet staat dichter bij de Zon als de Aarde, en staat daardoor aan onze hemel altijd min of meer in de buurt van de Zon.

  • Dus ofwel een eindje "rechts" van de Zon, dan beweegt ze voor de Zon uit aan onze hemel, en kunnen we haar als "Ochtendster" zien aan de oostelijke horizon.

  • Ofwel zoals nu een eindje "links" van de Zon, dan loopt ze een beetje achter de Zon aan, en gaat ze 's avonds in de schermering onder als "Avondster".