13-14-15 december: meteoren kijken!

Omstreeks 13-14 december valt steeds het maximum van de Geminiden, één van de twee indrukwekkendste jaarlijkse meteorenzwermen (samen met de bekendere Perseïden in augustus).

Dit jaar verwacht men het maximum op zondagmiddag (14/12 omstreeks 13h). Da's natuurlijk overdag bij ons, maar gelukkig vertonen de Geminiden meestal een héél brede maximum-activiteit, zodat er de nacht ervoor en erna nauwelijks minder activiteit is.
Wanneer u best waarneemt is ditmaal nogal moeilijk te zeggen, het hangt af van een drietal facturen:

  • de weersomstandigheden: de voorspellingen zijn niet zo gunstig voor het begin van het weekend (12-13/12), maar de nacht van zaterdag op zondag (13-14/12) en vooral zondag op maandag (14-15/12) zouden er toch héél mooie opklaringen moeten komen
  • de hoogte van de "radiant" (het "vluchtpunt" waaruit alle meteoren schijnen vandaan te komen): dat staat het hoogst de uren na middernacht (pakweg tussen 0h en 3h), dus dan hebben we het meeste kans dat een meteoor ook boven onze horizon opduikt.
  • de storende Maan: helaas komt die weer in conflict met bovenstaande tijdstippen, want op zaterdagavond komt ze al op iets voor middernacht. Dus na pakweg 0h30-1h zal haar licht al te veel storen. De volgende nacht (zondag/maandag) komt ze al weer een uurtje later op, dus dan kunnen we toch al tot pakweg 1h30-2h waarnemen zonder storend maanlicht.

    Veel succes!

    Voor meer info, neem een kijkje bij de Werkgroep Meteoren van de VVS.

    De Geminiden in 2009, bemerk hoe alle meteoren lijken weg te schieten uit één punt: de "radiant"De Geminiden in 2009, bemerk hoe alle meteoren lijken weg te schieten uit één punt: de "radiant"