Nieuwe blote-oog zonnevlek te zien... Update!

Update: zonnevlekkengroep AR2192 (of voluit Noaa 12192) blijkt nu inderdaad de allergrootste zonnevlekkengroep van de huidige zonnecyclus te zijn!
Of anders gezegd: de allergrootste sinds die van eind oktober 2003... die toendertijd voor Poollicht zorgde in België (en zelfs tot in Turkije en Griekenland).

Ook blijkt dat deze vlekkengroep al zomaar eventjes 120 dagen geleden voor het eerst zichtbaar werd (op 11 juni), waarna we ze al 5 keer terug tevoorschijn zagen komen. Maar het is pas tijdens deze zonnerotatie dat ze zo gigantisch groot werd!

Zonnevlekkengroep Noaa 12192 gefotografeerd vanop MIRA (22 oktober 2014)Zonnevlekkengroep Noaa 12192 gefotografeerd vanop MIRA (22 oktober 2014)

Met dank aan Franky Dubois (VVS-werkgroep Zon) voor de update...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Zaterdag 18 oktober verscheen AR2192 aan de rand van de Zon (zie de foto van Janos Barabas), een immense zonnevlek die de volgende dagen steeds beter zichtbaar zal worden naarmate ze naar het centrum van de zonneschijf opschuift.

Foto: Janos Barabas (MIRA)Foto: Janos Barabas (MIRA)

Ze is nu al redelijk vlot met het blote oog te zien, dus hou die eclipsbrilletjes bij de hand: kijken zodra er een opklaring komt tijdens deze stormachtige dagen!
En wie geen brilletje heeft: o.a. op MIRA te koop aan 2 euro, en extra handig met het oog op de zonsverduistering van 20 maart volgend jaar, wanneer de Zon in België voor 83% verduisterd zal zijn (dat zullen we de eerste 11 jaar niet meer meemaken!).

Bovendien schijnt deze zonnevlekkengroep voldoende potentieel te hebben om de volgende paar dagen ook enkele grote uitbarstingen te vertonen, dus wie weet krijgen we nog eens poollicht te zien eind deze week? Dat zou dan wel toeval zijn, bijna exact 11 jaar na de laatste zichtbaarheid in België (11 jaar is ongeveer een zonnevlekkencyclus!).