Uitzonderlijk dichte samenstand Venus-Jupiter, 18/08

Op 18 augustus (maar natuurlijk ook al de dagen ervoor en erna) kunnen we een uitzonderlijke dichte samenstand waarnemen tussen de twee helderste "puntjes" aan de hemel: de planeten Venus en Jupiter.
Venus prijkt ondertussen al meer dan een half jaar aan de ochtendhemel (en verdwijnt er over enkele weken in de gloed van de Zon), maar Jupiter duikt er pas terug op nadat hij eind juni aan de avondhemel verdween.

Overzichtskaartje samenstand Venus-Jupiter (en M44)Overzichtskaartje samenstand Venus-Jupiter (en M44)

Op bovenstaand kaartje is mooi te zien hoe vooral Venus héél snel beweegt (naar "links", richting Zon) terwijl Jupiter merkelijk trager opschuift naar "rechts" (weg van de Zon). En daarbij kruisen ze elkaar omstreeks 18 augustus.
Voor wie over een verrekijker (of kleine telescoop beschikt): let ook op de fraaie open sterrenhoop die dan vlak boven het heldere duo staat: dat is M44 in de Kreeft (bijgenaamd "de Bijenkorf"), één der mooiste (en helderste) in zijn soort aan onze noordelijke hemel.

Detailkaartje samenstand Venus-JupiterDetailkaartje samenstand Venus-Jupiter

Het detailkaartje toont pas echt hoe uitzonderlijk dicht deze samenstand is: op zijn kortst (maandagochtend 18 augustus) staan beide planeten nauwelijks 12 boogminuten uit elkaar! Zelfs bij een vergroting van 150-200x (typisch nodig om details op de planeten te zien) passen ze dan nog samen in beeld!