Eerste schooltelescoop afgewerkt

Tijdens de vorige "Astroclub met Frank Deboosere" (vrijdag 28 maart) kwamen Tim en Toon hun afgewerkte telescoop demonstreren én voor het eerst uitproberen.

Beide zijn laatstejaars-student aan het TechnOV in Vilvoorde, en besloten om een telescoop te bouwen als eindwerk ("GIP").
Onze vrienden kijkerbouwers uit Gent hebben immers sinds enkele jaren héél wat projecten lopen, waaronder dus ook deze schooltelescopen/eindwerken. Het slijpen van de optiek gebeurt voornamelijk in hun lokalen, het bouwen zelf grotendeels op school of thuis, terwijl de "lokale" volkssterrenwacht (in dit geval dus MIRA) zorgt voor de theoretische omkadering én nadien de praktische begeleiding (het afregelen van de kijker en het waarnemen zelf). Als leidraad wordt trouwens onze eigen cursustekst "Telescoopbouw"gebruikt, die ooit als artikelenreeks in ons tijdschrift startte...

Onze vele bezoekers die avond waren alvast héél enthousiast over het werkstuk, maar nadien des te meer toen ze ook nog eens door de kijker (een zogenaamde dobsontelescoop met een spiegelopening van 27cm) konden kijken!
We konden mooi de planeet Jupiter waarnemen met zijn vier maantjes en een aantal wolkenbanden op het planeetoppervlak zelf, maar ook een reeks sterrenhopen werden bewonderd. Optisch en mechanisch werd het toestel grondig gekeurd én goedgekeurd.

Proficiat dus aan beide studenten, en dank aan Jean-Pierre en Guy en de andere collega's in Gent!