Heldere nova ontdekt in sterrenbeeld Dolfijn: update 1

15/08/2013, 14h:
de laatste waarnemingen geven aan dat de nova nog steeds aan helderheid wint, en met magnitude 5.7 zelfs met het blote oog zichtbaar geworden is (althans, voor wie goede ogen heeft én op een donkere plaats waarneemt).
De AAVSO-zoekkaart met referentiesterren (onderaan deze pagina) werd daarom vervangen door een meer geschikt exemplaar voor deze helderheden...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
De Japanse amateur-sterrenkundige Koichi Itagaki ontdekte vandaag (14 augustus) een nova (letterlijk "nieuwe ster") in het sterrenbeeld Dolfijn.
Op de ontdekkings-foto werd de helderheid van de ster geschat op magnitude +6,8, en waarschijnlijk neemt die intensiteit de volgende uren en dagen enkel maar toe!

De ontdekkingsfoto van Koichi ItagakiDe ontdekkingsfoto van Koichi Itagaki

Hubert Hautecler, MIRA-vrijwilliger en uiterst ervaren waarnemer van veranderlijke sterren, kon ze deze avond reeds waarnemen tijdens een opklaring en schatte ze toen (met een 8x42 verrekijker) op magnitude 6,5. De ster is dus vlot zichtbaar met een eenvoudige verrekijker...

Daarmee is het de helderste nova die we de laatste jaren mochten waarnemen aan onze noordelijke hemel.
Dit gedeelte van de hemel (tussen het kleine maar herkenbare figuurtje van de Dolfijn en de aanpalende sterrenbeelden Pijl en Vosje) is nu de ganse nacht door te zien, maar staat het hoogst aan de hemel iets na middernacht.
Onderstaande overzichtskaart toont de Belgische sterrenhemel omstreeks 23h zomertijd, dus zodra het min of meer donker is.

Overzichtskaart voor 23h zomertijdOverzichtskaart voor 23h zomertijd

En hieronder een detailkaartje van het gebied tussen Delphinus (Dolfijn), Sagitta (Pijl) en Vulpecula (Vosje). De zwakste sterren op de kaart halen magnitude 7.0 en zijn dus nog zwakker als de nova momenteel.

Nova Delphinis 2013 detailkaartNova Delphinis 2013 detailkaart

En op onderstaande officiële AAVSO-kaart kan u de helderheden aflezen van geschikte vergelijkingssterren, zodat u zelf ook de helderheid van de nova kan schatten én opvolgen...

Nova Delphinis 2013 AAVSO-kaartNova Delphinis 2013 AAVSO-kaart

Meer info op de website van de CBAT en van de American Association of Variable Star Observers.