Lezing en demonstratie Jean-Pierre Grootaerd: Spiegelslijpen en telescoopbouw

21/09/2013 - 15:00
21/09/2013 - 18:00

Telescopen zijn nog nooit zo betaalbaar geweest als de laatste jaren, makkelijk verkrijgbaar, in alle maten en uitvoering, en bovendien van goede kwaliteit.
En toch, ondanks dat overvloedig aanbod krijgen we ook in ons land stilaan terug een revival van de nobele kunst van het zelf bouwen van een telescoop.

Bij verschillende volkssterrenwachten en lokale sterrenkundeclubs worden er weer ijverig spiegels geslepen en gepolijst, of fraaie houten of metalen sterrenkijkers gefabriceerd. En ook Volkssterrenwacht MIRA speelt in dit verhaal een mooie rol: de meest gebruikte handleiding (website) is eigenlijk ooit begonnen als een artikelenreeks in het ledentijdschrift MIRA Ceti.

Maar dé grote promotoren van deze revival zijn zonder twijfel Guy Wauters en Jean-Pierre Grootaerd van de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien. Laatstgenoemde komt over dit boeiende onderwerp een lezing houden op MIRA. Het is bovendien een lezing met een actief staartje, want nadien volgt er immers een demonstratie spiegelslijpen, zodat ook jij misschien zelf de smaak te pakken kan krijgen…

Behalve amateursterrenkundigen vinden ook steeds meer scholen hun weg naar de ateliers van de UGent: jaar na jaar begeleiden Guy en Jean-Pierre meer en meer studenten die een telescoop bouwen in het kader van een eindwerk (met volgend jaar ook de eerste school uit onze regio).

Aanvang: 15 uur
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.