Dinsdagavond 12/03: eerste komeetwaarnemingen

Vooral in het westen en noorden van het land klaarde de hemel vanaf genoeg uit om de eerste waarnemingen van komeet PanSTARRS mogelijk te maken.
Geen makkelijke opgave immers, want nog wat verdronken in de avondschemering... Een verrekijker bleek dus ook onmisbaar te zijn, slechts weinigen konden hem nadien ook met het blote oog zien.
De volgende dagen beweegt de komeet echter verder noordelijk aan de hemel, en dus verder weg uit die lichtgloed van de ondergegane Zon.

Vanavond (dinsdag) stond de komeet een eind linksboven van de fijne maansikkel, wat alvast een handige wegwijzer vormde.
Ook morgen zal dat nog helpen: dan is de Maan natuurlijk al weer wat opgeschoven en zal zij op haar beurt zo'n 7 graden boven de komeet staan (zie de zoekkaartjes in het vorige nieuwsbericht).
Voor alle duidelijkheid: 7 graden komt ongeveer overeen met het beeldveld van een verrekijker. Mik dus eerst op de Maan, en beweeg de verrekijker dan naar beneden tot die Maan bovenaan uit beeld verdwijnt en dan zou onderaan het vage langgerekte vlekje van de komeet zichtbaar moeten worden.

Hieronder alvast enkele van de indrukwekkendste opnames van deze avond:

Bart Declercq, HaaltertBart Declercq, Haaltert

Bram Goossens, VorselaarBram Goossens, Vorselaar

Dominique Dierick & Mike Rosseel, Oostende-strandDominique Dierick & Mike Rosseel, Oostende-strand