Maansatellieten Eb en Flow gecrasht op de Maan

NASA’s maansatellieten Ebb en Flow zijn op 17 december gecontroleerd op de maan neergestort. Volgens planning raakten de satellieten vlak na elkaar een 2,5 kilometer hoge berg in de buurt van de noordpool van de Maan.

Grail Mission SatellitesGrail Mission Satellites

Het was het explosieve einde van een succesvolle missie. Veel zal er niet over zijn van de twee sondes, ze raakte de Maan 30 seconden na elkaar met een vaart van ruim 6000 kilometer per uur. Ebb en Flow waren onderdeel van de GRAIL-missie, dat staat voor Gravity Recovery and Interior Laboratory. In januari van dit jaar kwamen de twee sondes in een lage baan rond de Maan en konden daar onder andere het zwaartekrachtsveld in detail onderzoeken. Dat levert wetenschappers veel informatie op over de innerlijke structuur van het hemellichaam. Wie wat meer wil weten over de missie kan terecht bij de NASA .

De plek waar de sondes zijn neergestort is vernoemd naar de dit jaar overleden astronaut Sally K. Ride. Ze was de eerste vrouwelijke astronaut van de Verenigde Staten en maakte onderdeel uit van het GRAIL-team.

Eb And FlowEb And Flow

Bron: Astronieuws.nl