Neil Armstrong overleden

De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, die op 21 juli 1969 als eerste mens voet op de maan zette, is op 25 augustus op 82-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een hartoperatie. Velen zullen hem kennen van de legendarische woorden: 'That's one small stap for a man, one giant leap for mankind'. Armstrong was voor velen het symbool van de mensheid die het universum verkende.
Armstrong werd, als voormalig gevechtspiloot in 1962 door NASA geselecteerd als astronaut. In 1966 was hij commandant van de Gemini 8, die de eerste koppeling in de ruimte uitvoerde - een vlucht die als gevolg van kortsluiting in een van de stuurraketjes bijna rampzalig afliep. In 1969 zou hij dan als commandant van de Apollo 11 missie de mens naar de maan leiden. Na zijn historische maanvlucht was hij hoogleraar aan de Universiteit van Cincinatti; later ging hij het bedrijfsleven in en leefde hij een relatief teruggetrokken bestaan. Hij bleef steeds een woordvoerder voor de ruimte exploratie door de mens.

Buzz Aldrin, die samen met Neil Armstrong op de maan wandelde tijdens die Apollo 11 missie en copiloot Michael Collins zijn beiden nog in leven.

Het originele persbericht van Neil Armstrongs overlijden kan je hier vinden op de website van de NASA

De eerste stappen op de maan van Neil Amstrong kan je in dit filmpje op Youtube herbeleven: