Mooie samenstand 's avonds... en nog mooier 's morgens!

Eindelijk heldere nachten, en dat komt mooi uit want zowel 's morgens als 's avonds is er momenteel een fraaie samenstand te zien van enkele planeten en heldere sterren.

In de avondschemering staan momenteel Saturnus, Mars en de ongeveer even helder ster Spica (in de Maagd) in elkaars buurt. En op de avonden van 24 en 25 augustus staat ook de fijne Maansikkel nog in de buurt...
Zorg voor een vrij uitzicht op de westelijke horizon, en kijk dan omstreeks 23h-23h30.
Wacht echter niet te lang: dag na dag gaat het trio vroeger onder, en vanaf begin augustus zal het lastig worden om ze nog in de avondschemering op te pikken.

De samenstand gesimuleerd met StellariumDe samenstand gesimuleerd met Stellarium

Maar aan de oostelijke ochtendhemel is een nog véél opvallender samenstand te zien: daar staan de twee helderste planeten (Jupiter en vooral Venus) in elkaars buurt. Middenin het sterrenbeeld Stier, dus samen met de heldere oranje ster Aldebaran en de héél fraaie sterrenhoop der Plejaden (het "Zevengesternte").

Deze samenstand was het "nauwst" begin juli, maar toen stonden ze nog te dicht bij de Zon om makkelijk zichtbaar te zijn. Eind juli zal hun onderlinge afstand reeds toegenomen zijn tot 14° (bijna 2 vuisten aan de hemel, met gestrekte arm), midden augustus wordt het al 24° (meer dan een "handspan" aan de hemel). Maar omdat het de twee allerhelderste objecten zijn aan de ochtendhemel, blijft het een opvallend zicht.

De samenstand gesimuleerd met StellariumDe samenstand gesimuleerd met Stellarium