De zomer is begonnen!

Je zal er weinig van gemerkt hebben buiten maar toch is het zo. Om 1u09m vannacht is de zomer begonnen. Voor astronomen althans...
De weerkundige zomer begon al op 1 juni. Voor weerkundigen telt ieder seizoen 3 volledige kalendermaanden omdat dat gemakkelijker is voor hun statistieken.
De astronomische seizoenen worden bepaald door de plaats van de Zon aan de hemel. De herfst en de lente beginnen per definitie wanneer de Zon respectievelijk van noord naar zuid of van zuid naar noord over de hemelevenaar trekt. Die hemelevenaar is gewoon de lijn aan de hemel die pal boven onze evenaar ligt. Bij het begin van de lente en de herfst staat de Zon dus ergens op de evenaar loodrecht aan de hemel.
In de lente staat te Zon dus ten noorden van die lijn. De zomer begint dan op het moment dat de Zon haar meest noordelijke declinatie bereikt van 23°26'. Op dat moment begint ze weer langzaam zuidelijker te keren. Daarom wordt dit tijdstip ook wel de zomerzonnewende genoemd.
De astronomische zomer begint dus op het moment waarop de dagen het langst duren. De dagen zullen vanaf nu dus weer korter worden en de nachten langer.