Venusovergang: live webcasts!

De laatste uren voor de historische Venusovergang tikken weg. Vannacht om 00:09 onze tijd raakt Venus de zonneschijf om er dan gedurende zes en een half uur over te trekken. Bij ons komt de Zon pas op rond 5u28 en dus moeten we tot dan wachten tot dan om het spektakel te kunnen bekijken. Om 6u55 is Venus volledig van de Zonneschijf verdwenen en is het wachten tot een volgende gelegenheid. Die is er pas op 10 december 2117...

Jammer genoeg zijn de weersvooruitzichten voor Vlaanderen op dit moment ongunstig. We kunnen echter niet helemaal uitsluiten dat de Zon hier en daar eventjes door de wolken kan breken. De Vlaamse volkssterrenwachten zijn in elk geval open...

MIRA is geopend vanaf 5u 's morgens tot 8u. We houden permanent de hemel in de gaten op zoek naar die ene opklaring. Er zal een korte uiteenzetting gegeven worden over Venusovergangen en het historisch belang ervan, en bovendien zullen we rechtstreekse beelden projecteren van elders in de wereld waar ze meer geluk hebben.

Meer info over de Venusovergang vind je hier.

Via het internet zullen verschillende webcasts verzorgd worden zodat je via het internet het verschijnsel kan volgen. Hier alvast een lijstje:

Verder kijken we ook uit naar de fotopagina van Don Pettit, astronaut aan boord van het ISS. Hij zal als eerste beelden van de Venusovergang maken vanuit de ruimte.