Supermaan op 6 mei

Zondagochtend is er een zogenaamde supermaan zichtbaar. We spreken van een supermaan wanneer de Volle Maan uitzonderlijk dicht bij de Aarde staat. Doordat de baan van de Maan rond de Aarde een ellips is, varieert de afstand tussen beide hemellichamen. Gemiddeld bedraagt deze ongeveer 384.400 km.
Op 6 mei is het Volle Maan om 05.35u. Vlak daarvoor bereikt de Maan haar perigeum, het punt op haar baan het dichtst bij de Aarde. Op dat moment bedraagt de afstand tussen de Aarde en de Maan 356.955 km. Dit is 7% dichterbij dan gemiddeld en de Volle Maan zal dus zo'n 7% groter lijken aan de hemel en 16% helderder dan normaal . Met het blote oog valt dit echter nauwelijks op.
Vorig jaar was er ook al een supermaan op 19 maart. En in 2013 hebben we er een op 23 juni. Op zich is het verschijnsel dus niet zo zeldzaam.
De beweging van de Maan rond de Aarde wordt beïnvloed door de aantrekkingskracht van de Zon en in mindere mate door die van de planeten. Hierdoor is de baan van de Maan geen vast gegeven, en variëert de perigeumafstand van maand tot maand.