Mooie samenstand Maan-Venus

Donderdagavond 26 januari: in een groot deel van het land kwamen de verwachte opklaringen nét op tijd om in de avondschemering (en de avondspits...) een mooie en vooral opvallende samenstand te zien: het ragfijne maansikkeltje stond toen zo'n 6° rechtsboven van de opvallend heldere planeet Venus.
Morgenavond zal de Maan al een héél stuk opgeschoven zijn (dan staat ze zo'n 10° boven de planeet), en het sikkeltje zal dikker en helderder geworden zijn. Dat maakt de samenstand natuurlijk een pak minder fraai, maar nog steeds zeker de moeite!
Wie dit alles eens in detail wil bezien kan natuurlijk op MIRA terecht tijdens onze maandelijke waarnemingsavond op vrijdag 27/10.

Foto Joeri De RoFoto Joeri De Ro

Aandachtige waarnemers zullen al omstreeks nieuwjaar gemerkt hebben dat de planeet terug aan haar avondverschijning begonnen is, maar haar hoekafstand tot de Zon wordt steeds groter en dus gaat ze ook steeds later na de Zon onder. En de volgende maanden wordt dat nog een stuk spectaculairder: in april en mei is ze zelfs tot na middernacht zichtbaar!

Simulatie in StellariumSimulatie in Stellarium