Héél lange vuurbol op Kerstavond was opbrandende rakettrap (update: eigen filmbeelden!)

Met wat geluk (boven sommige delen van het land was het reeds bewolkt!) heeft u op Kerstavond ook dit bijzondere spektakel kunnen waarnemen: omstreeks 17h25 zagen waarnemers in Nederland, Duitsland, Luxemburg en dus ook België iets wat er uitzag als een héél heldere bolide (vuurbol, "vallende ster") die uit elkaar viel. Maar waar "echte" meteoren hoogstens enkele seconden zichtbaar zijn, duurde dit spektakel zo'n 20 seconden.

Onze eerste vermoedens werden al snel bevestigd (o.a. door USSStratcomm, de gespecialiseerde Amerikaanse overheidsdienst die alle ruimteschroot in het oog houdt): het bleek wel degelijk te gaan om opbrandend "ruimtevaart-afval", meer bepaald de laatste rakettrap van een Soyuz. En wat het voor onze Noorderburen extra spectaculair maakte: het was natuurlijk de Soyuz waarmee hun landgenoot André Kuipers enkele dagen tevoren vertrok naar het ISS.

Ook in het Grimbergse kon het fenomeen waargenomen worden, nèt voordat de wolken er aan kwamen. Een gevoelige wolkencamera van MIRA kon het fenomeen vastleggen, weliswaar in lage resolutie en laag boven de horizon.

Klik hier om het volledige filmpje te zien (best lokaal opslaan en dan bekijken).

Er kwamen ondertussen al héél wat waarnemingen binnen, o.a. van Jeroen Tenbergen (één van de verantwoordelijken van de jongerenwerking op MIRA die het zag vanuit het Nederlandse Enschede.

Meer info en links naar fraaie filmpjes op de website van de steeds goed geïnformeerde Marco Langbroek.