Meteoriet raakt huis in Frankrijk

KNIPOOG UIT DE HEMEL, update (2011-10-12)

In het Franse plaatsje Draveil in het noorden van het departement Essonne, ten zuiden van Parijs, vernielde een kleine steenmeteoriet met ijzer- en zinksporen - een H5-chondriet - enkele dakpannen op een huurhuis. Het grootste fragment heeft de typisch zwarte fusiekorst, en weegt 88 g.
De 39-jarige vrouw des huizes en boekhoudster bij het Ministerie van Financiën - met de voorbestemde naam Martine Comette - en haar partner Bruno Mosset deden de verrassende ontdekking toen ze na terugkeer uit vakantie eind augustus, een dakwerker lieten aanrukken om een lek te dichten, en deze vond de dader.
De kosmische indringer is 12-13 juli ingeslagen tijdens hun afwezigheid - die avond werden aan de hemel namelijk twee boliden opgemerkt. Hij kwam tot stilstand in de glaswol onder het dak.

Mineralenhandelaar en meteorietenjager Alain Carion determineerde de oorsprong van de vondst, en betreurt dat de dakwerker de kapotte dakpannen niet bewaarde, want die zouden een meerwaarde zijn geweest voor zijn verzameling. Voor zijn inspanning kreeg hij een meteorietrestje van 12 g.
Huisbaas Patrick Le Fèvre beweert nu echter dat hij de rechtmatige eigenaar is van minstens de helft van deze meteoriet... Wordt vervolgd.

Eerder had een ander anoniem gezin uit Draveil een groter fragment van 205,9 g aangetroffen op hun dak, en overhandigd aan geochemieprofessor Albert Jambon (Université Pierre et Marie Curie, Parijs) en meteorietenjager Pierre-Marie Pelé (auteur van 'Les météorites de France - Guide pratique' (voorwoord van Alain Carion, Éditions Hermann), en http://www.encyclopedia-of-meteorites.com/). Een stuk van deze Draveil-meteoriet werd geschonken aan het Parijse Muséum National d'Histoire Naturelle, waar hij tentoongesteld zal worden naast de getroffen dakpannen.
De Draveil-meteoriet is de 65-ste die op Frans grondgebied werd gevonden.

In bijlage, een illustratie (bron Le Parisien) : Alain Carion (links) en de familie Comette.

Tekst: Herwig Ronsmans